NASA представи една невероятно красива снимка на 5 галактики, направена

...
NASA представи една невероятно красива снимка на 5 галактики, направена
Коментари Харесай

Вижте тази невероятна снимка на 5 галактики, заснета от „Хъбъл“

NASA показа една необикновено красива фотография на 5 галактики, направена от галактическия телескоп „ Хъбъл “. Групата, известна като Hickson Compact Group 5, нормално се намира задоволително близо в пространството и времето, с цел да може да бъде обхваната от едно изображение. След към милиард години галактиките ще се сблъскат и ще образуват една гигантска елиптична вселена.

Това, което виждате, са три спирални галактики (тези, чийто облаци са покрити с оранжев прах), една елиптична вселена (близо до горната част на фотографията – тя излъчва светлина от милиарди звезди) и една лентикулярна вселена (долу вдясно).

Източник: NASA, ESA, STScI

Подобни скупчвания от галактики не са необичайност – откриваме ги в сърцата на много гигантските купове. Това, което отличава тази обаче (разположена почти в посока на съзвездието Хидра), е, че тя не е част от по-голяма група. На фона можете да забележите голям брой други галактики, сияещи с бледа светлина.

Астрономите наблюдават Hickson Compact Group 40 в разнообразни спектри на светлината. Рентгеновите данни разкриват, че галактиките оказват гравитационен резултат една върху друга, а в пространството посред им съществуват големи количества парещ газ. Това в края на краищата ще докара до тяхното обединение и учените считат, че тъмната материя ще изиграе основна роля, като образува облак към галактическата група и забави самостоятелните галактики. Според експертите когато те изгубят задоволително сила, ще паднат дружно.

Изучаването на сходни тясно обвързани групи от галактики – и петте на тази фотография биха се побрали в два Млечни пътя – оказва помощ на астрономите да научат повече за метода, по който галактиките се образуват като цяло.

Можете да видите фотографията с по-висока резолюция на уеб страницата на NASA.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР