НАСА иска да разбере дали може да изтласка астероид от

...
НАСА иска да разбере дали може да изтласка астероид от
Коментари Харесай

НАСА ще удари космически кораб в астероид, за да види дали ще се отклони

НАСА желае да разбере дали може да изтласка метеорит от курса на възможен конфликт със Земята, като блъсне галактически транспортен съд право в него. Считайте го за първия в света тест за първата планетарна отбранителна система.

Андреа Райли е изпълнителен шеф на програмата за теста за пренасочване на двоен метеорит или DART. „ Непрекъснато търсим в небето евентуални нови метеорити и заплахи… тъй че този тест ще помогне, знаете, ще ни даде убеденост, че имаме тактика за намаляване, в случай че в миналото бъде разпозната опасност. “

Космическият транспортен съд беше изстрелян предишния ноември от Калифорния. Неговата цел: „ лунна бликам “, наречена Диморфос (Dimorphos), която е с размерите на футболен стадион. Мисията ще тества способността на галактическия транспортен съд да трансформира траекторията на метеорита с чиста кинетична мощ, като се забива в него с висока скорост, с цел да избута галактическия камък от курса задоволително, с цел да защищити нашата планета – най-малко теоретично – от заплаха.

Dimorphus не съставлява действителна опасност за Земята и е дребен, изключително спрямо метеорита, който удря планетата преди 66 милиона години и води до изгубването на динозаврите. Но ръководителят на координацията на DART Нанси Чабот споделя, че по-малките са по-често срещани и теоретично пораждат по-голямо безпокойствие.

„ … районното опустошаване може да бъде с размерите на град, дребен щат или дребна страна и по тази причина е доста опустошително. Фокусът доста пъти е върху обекти с подобен размер и по тази причина Dimorphos е толкоз съвършена цел за тази първа тестова задача за планетарна отбрана.

“ Камерите на галактическия транспортен съд и една по-малка наоколо ще снимат цялото деяние, до секунда и половина преди удара “, споделя систематичният инженер Елена Адамс… „ Наистина ще го виждаме в действително време това влияние. “ Големият край на задачата би трябвало да се състои на 26 септември. Инженерът на задачата DART Мишел Чен към този момент е припрян. „ Толкова сме разчувствани от това. Остават две седмици. Затова в този момент пулсът ми се е нараснал малко (смее се). “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР