Нарушения в банка за стволови клетки откри "Медицинският надзор". Проверката

...
Нарушения в банка за стволови клетки откри "Медицинският надзор". Проверката
Коментари Харесай

Отнемат лиценза на банката за стволови клетки у нас

Нарушения в банка за стволови кафези откри "Медицинският контрол ". Проверката на страната стартира, откакто компанията прекрати активността си у нас и остави хиляди фамилии без информация за бъдещето на биологичните им проби, предава БТВ.

Доротея Дачкова ражда дъщеричка преди 7 месеца. Решава да запази стволови кафези от пъпната й шнур.

„ С концепцията, че в случай че някой ден, не дай Боже, децата ни страдат от заболяване, което може да бъде повлияно от тази терапия, да може да се употребява от материала, който сме съхранили за тях”, изясни Доротея.

Тя избира да се довери на българския клон на „ Крио Сейв”, поради това, че генетичният материал се съхранява в Швейцария. Това й коства 5000 лв..

През май обаче пробите са преместени в Полша без знанието на клиентите.

Причината – "Крио Сейв " става благосъстоятелност на полска тъканна банка и клонът в България затваря.

„ За казуса научихме от всякъде другаде, само че не и от българските институции, които са длъжни да упражняват надзор”, сподели родителят Васил Пасев.

Засегнати са към 5000 български фамилии. След инспекция на Медицинския контрол са открити нарушавания при над 500 проби.

„ През 2018 и 2019 година на част от майките не са осъществени серологични проучвания. Тоест за хепатит, сифилис и хив, тези проби са под карантина. Лицензът ще бъде лишен на тъканна банка „ Крио Център България” и ще има админстративни наказания за тези нарушения”, сподели доктор Евелина Цветкова, ИАМН.

От банката трансферираха отговорността за тези проучвания на фирмата-майка.

Д-р Асен Пачеджиев от „ Крио Център- България” сподели, че е знаел, че тези проучвания не са направени и оказвал напън на швейцарците да ги създадат, само че те го залъгвали, като единствено обещавали.

Ако пробите покажат съществуване на вирус, те би трябвало да бъдат унищожени.

От българския клон твърдят, че договорите ще продължат да се извършват и от полската тъканна банка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР