Народният представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев отправи запитване до

...
Народният представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев отправи запитване до
Коментари Харесай

Мирчев пита 4 министри: Има ли опасни товари в пристанище в Бургас?

Народният представител от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев насочи питане до четирима министри за складирането на няколко типа рискови химикали на пристанище „ Бургас “ наоколо до жилищни региони.

Преди дни след инспекция дружно с члена на националния съвет на „ Да, България “ Димитър Найденов се откри, че на „ Терминал 2А “ са построени резервоари за сярна киселина с обща съдържимост 50 000 тона, за течни горива с обща съдържимост 5000 тона.

„ Те се намират прекомерно близо един от различен, като на процедура са наоколо до градската част на Бургас. Складираните товари са рискови и могат да провокират екологична злополука при положение на повреда “, споделя Мирчев в своите запитвания до министрите на екологията, превоза, финансите и на вътрешните работи.

„ Терминал „ 2А” и огромна част от пристанище „ Изток” бяха дадени на един концесионер, обвързван с братята Домусчиеви. Впоследствие, на същия оператор беше даден и терминал „ Запад”.

„ Каква информация имате за складирането гореизложените товари, класифицирани ли са те като рискови, затова кой е органът, издал съответните разрешителни за построяването на резервоари за горива и сярна киселина, на процедура в градската част на Бургас и по кое време? “, пита Мирчев.

Ивайло Мирчев напомня, че концепцията за приемане на концесия на съществуващо пристанище предвиждаше частен вложител да вложи забележителна сума за главен ремонт и разширение на инфраструктурата и закупуване на ново товаро-разтоварно съоръжение. В подмяна на това операторът получава правото да оперира пристанището.

„ Българските пристанища за публичен превоз са значим детайл на националната сигурност. В тази връзка, страната би трябвало да резервира и да ускори контрола си върху пристанищата за публичен превоз от национално значение “, разяснява Мирчев.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР