Народните представители ще свалят президентското вето за промените в Изборния

...
Народните представители ще свалят президентското вето за промените в Изборния
Коментари Харесай

Мишо Константинов разби мит, свързан с хартиеното гласуване

Народните представители ще смъкват президентското несъгласие за измененията в Изборния кодекс, счита проф. Михаил Константинов – математик и някогашен ръководител на УС на „ Информационно обслужване “.

По думите му бюлетините, с които гласуваме сега, имат микро щемпел, не могат да се поправят и са скъпа книга.
-->
„ Нещо, което не може да се каже от принтера на машината и нямат никаква продължителност и отбрана. Тук става въпрос да се сложат някакви хартии на тези машини, които изобщо не знаем дали ще могат да работят с тях “, уточни професорът.

На множеството места по света където се употребяват машини, те се употребяват за това, за принтери, в Съединени американски щати е по този начин. Тоест, ние желаеме да въведем прогресивната американска технология. Тази система на гласоподаване е за богати народи. Според мен е неприлично да разисквам, че Българска народна банка не може да отпечата бюлетини. В ХХІ век е просто смешно да приказваме за това.

„ Всички европейци си изхвърлиха машините, където ги имаха. Защо да ги вкарваме, в случай че повече от половината хора не ги желаят “, попита проф. Константинов.

" Това с невалидните гласове у нас е цялостен мит и неистина. Един единствен път имаше висок % и то единствено когато изборите бяха за кмет и общински съветници. Тогава бяха 15% недействителните гласове. При парламентарни избори, изключително пък при президентски, когато сме дали своят вот единствено с бюлетини, гласовете постоянно са били в нормата ", акцентира математикът.

Според проф. Константинов машинното гласоподаване е отказало доста българи да гласоподават на три следващи парламентарни избори.

„ След като гласуването с хартиени бюлетини отпадна имахме с 600 000 гласа по-малко гласуващи още на идващите избори “, означи той.

Проф. Константинов предвижда нови предварителни парламентарни избори следващата година през март месец.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР