Народните представители ще изслушат министъра на отбраната Тодор Тагарев относно

...
Народните представители ще изслушат министъра на отбраната Тодор Тагарев относно
Коментари Харесай

Военният министър в НС заради включването на България в доставката на снаряди за Украйна

Народните представители ще изслушат министъра на защитата Тодор Тагарев по отношение на декларираното от него включване на България в Инициативата на Европейския съюз за обезпечаване на 1 млн. муниции и снаряди за Украйна , финансирана от Европейската самодейност за мир и декларираната подготвеност от страна на България да приготвя бойни медици и бойни санитари в помощ на Украйна.

Преди няколко дни Тагарев уточни, защото ние не разполагаме със 155-милиметрови муниции , би трябвало разширение и модернизиране на нашия индустриален потенциал, с цел да можем да преминем и към производството на снарядите.

Военния министър счита, че това е извънредно значимо, защото и самата войска има проекти да минава на този НАТО-вски стандарт на артилерия. „ И по този метод, употребявайки и европейско финансиране, ние ще създадем потенциал, който ще бъде употребен за муниции за нашата войска, и в това време ще способства за това нашата отбранителна промишленост да резервира своята висока конкурентност в тази ниша на дребни леки въоръжения и муниции, която ние имаме от десетилетия по наследена специализация “, добави Тагарев.

През май страните от Европейски Съюз завършиха договорката за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети на Киев до март идната година, като се съгласиха да дават муниции незабавно от личните си ресурси, а държавите-членки да получат отчасти възобновяване на разноските за напъните си. Те се споразумяха за 1 милиарда евро за тази част от проекта и за още 1 милиарда евро за взаимна скица за доставяне, която да обезпечи снаряди на Украйна и да попълни техните ресурси.

Тогава у нас на власт беше служебното държавно управление, а президентът Радев изрично отхвърли България да стане част от общата поръчка за доставка на снарядите за Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР