Народните представители разгледаха и гласуваха на първо четене Законопроект за

...
Народните представители разгледаха и гласуваха на първо четене Законопроект за
Коментари Харесай

Депутатите решиха съдбата на Държавната петролна компания

Народните представители разгледаха и гласоподаваха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, импортиран от Министерски съвет. Предложението на вносителите беше Държавно дружество „ Държавна петролна компания " да бъде закрито заради това, че съществуването ѝ е голословно от позиция на икономическата логичност. Със 127 гласа " за " депутатите одобриха закриването на предприятието на първо четене, съобщи БГНЕС.

При гласуването на първо четене " за " гласоподаваха 127 депутати (36 от ГЕРБ-СДС, 39 от ПП-ДБ, 34 от " Възраждане ", 13 от Движение за права и свободи, 15 от Българска социалистическа партия и 10 от ИТН), " срещу " гласоподаваха 2 депутати от ГЕРБ-СДС, а " въздържали се " гласоподаваха 18 народни представители от ГЕРБ-СДС.
-->
Според вносителя, пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити. Те обаче са съсредоточени в региона на незадоволително ефикасния и сполучлив надзор, а не в аспекти, свързани с неналичието на конкуренция. Поради тази причина присъединяване на държавна компания на пазара на горива и проектите на Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” да построява и оперира бензиностанции са изцяло голословни от пазарна позиция.

Направените разбори сочат, че съществуването на Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” е изцяло голословно от позиция на отбраната на държавния интерес, публичния интерес, икономическата логичност и отбраната на конкурентния пазар на горивата в България. Създаването на Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” не е обусловено от нужда за угаждане на съответен публичен интерес, а присъединяване на държавното дружество на свободния пазар на горивата не е обусловено от разпознат „ неуспех “ на пазара, който да постанова държавна интервенция.

Не съществуват задоволително добре обосновани стопански или такива от социална изгода причини, които да допускат по-ефективното практикуване на държавната политика от страна на Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” спрямо Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси ”. С оглед на тези съображения се предлага Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” да бъде закрито.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР