Народите, които знаят какво е истински зимен студ, отдавна са

...
Народите, които знаят какво е истински зимен студ, отдавна са
Коментари Харесай

Гореща бира сгрява през зимата

Народите, които знаят какво е същински зимен мраз, от дълго време са се научили да се приспособяват към изискванията на живот. Подходящите облекла, храна, и не на последно място питиета са значимо изискване, с цел да се чувствате добре през студените месеци.

Една приятна напитка за зимата е горещата бира. Далеч не постоянно тя се е пиела охладена както през днешния ден. До края на осемнадесети век жителите на скандинавските страни и на английските острови са предпочитали горещата бира в студените месеци.

Питието е било също по този начин публикувано, както кафето и чаят. Горещата бира се сервирала в кръчми, приготвяла се у дома и се считала за лечебна. За стопляне е подобаваща единствено тъмната бира.

Една от рецептите за гореща бира е да се кипне бирата, да се добави захар, подправки на усет и да се сервира с топли препечени филийки. Друга рецепта изисква печени ябълки.

Тя е древнобританска и се назовава „ вълната на агнето ”. Опечете няколко ябълки, до момента в който кората им не се напука. Затоплете бирата, прибавете в нея малко джинджифил, захар и индийско орехче. Преди сервиране пуснете късчета нарязана печена ябълка в бирата.

В Русия от епохи се сгряват със сбитен. За да го приготвите, в един литър вода, откакто се заври, прибавете триста грама мед и оставете да кипне. Добавете канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил, лайка, мента.

Варете половин час и оставете да се запари. Прецедете и сервирайте парещ. Може да добавите в горещата напитка прясноизцеден сок от плодове, с цел да й придадете пресен усет.

Европейците са предпочитали глювайн, с който се топлели в студените месеци. На процедура това е греяно вино с подправки. За да извършите типичен глювайн, в 100 г вода, която кипи, прибавете 100 г захар или мед, подправки на усет – карамфил, шафран, канела, кардамон, дафинов лист, черен пипер на зърна, индийско орехче, както и настъргана кора от портокал или лимон.

 Гореща бира сгрява през зимата

В тази примес излейте бутилка вино и нагрейте до седемдесет градуса. Не го оставяйте да кипне. Прецедете и налейте в чаши. Добавете късчета ябълка, портокал или круша.

Пуншът от много време е обичайно сгряващо пиво за англичаните. Той се прави с вино, бренди, ром или бърбън, в който се прибавя плодов сок и късчета плодове.

В нагрято до седемдесет градуса вино прибавете захар и мед и подправки по усет. Прясноизцеден сок от плодове налейте във висока чаша. Добавете ром или бренди и през цедилка налейте вино. Чашата се подгрява авансово – това се прави, като се налее в нея гореща вода и се остави за една минута.

Грогът е изобретен през осемнадесети век като средство за битка с пиянството на моряците на кралската флота на Англия. За да се преустановят честите разгулен сбирки на моряците, към порциите храна, които им отпускали, наложително се сервирала и чаша ром, разводнен с вода и захар.

Грог се прави, като се кипнат пестотин мл вода и в нея се пуснат няколко пакетчета черен чай. След три минути се изваждат, прибавя се захар, канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер на зърна.

Разбърква се, прибавят се триста мл ром. Нагрява се, без да кипва, оставя се за петнадесет минути похлупен и се налива в авансово затоплени чаши.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР