Народът полудя, извади парите от буркани и дюшеци и се

...
Народът полудя, извади парите от буркани и дюшеци и се
Коментари Харесай

Народът полудя, извади парите. Имотният балон се пука

Народът полудя, извади парите от буркани и дюшеци и се хвърли да купува парцели. Балонът обаче се пука и сега има оттегляне от пазара.  

Влязохме в последната неистова фаза на имотния балон, където народът обезумя. Анализът направи пред радио " Фокус " проф. Красимир Петров – лекар по стопанска система от Държавния стопански университет в Охайо.
-->
" Икономиката в страната ни е в тежка рецесия. Ние сме от рецесия още от КОВИД-а, при затварянето на стопанската система, стопанска система просто нямаше, или буксуваше, или да кажем 1/3 от стопанската система беше затворена. И ние се опитахме да компенсиране това с просто напечатване на пари, т.е., страната взима заеми, без значение от вътрешната страна или извън, заеми, които са необезпечени с действителни активи, т.е., инфлационни креди.

И в резултат на това ние през днешния ден, в този момент или от последната година-година и половина страдаме от тежка инфлация. Подчертавам, че това не е чисто българско решение, това направи цяла Европа, Съединени американски щати, Англия ", изясни той.

" Тази инфлационна попара беше като масло в огъня. Ние имаме от към 2016-2017 година съживен жилищен балон. Да уточня за подтекст, че от 2004 до 2008 година имахме извънредно сериозен балон. Тогава цените се раздуха почти до тройни. От 2008 до 2013 година имахме пръсване на балона. Цените спаднаха с 30-40-50, а на доста места даже до 70%, и с банкрута на КТБ някъде оформяне към 2013-2014 година дъното на спукването на предходния балон, възродихме нов балон да кажем от 2015-2016 година.

Тоест, 2013-2016-2017 година беше интервалът на стабилизация и на напредък на жилищния пазар, след което към този момент се трансформира в маниакален балон, и в този момент, последните 2-3 години с инфлационните пари влязохме в последната неистовата фаза на балона, където народът просто обезумя, пощуря, извадиха всички пари отдолу под дюшеци, от банки, настрана народът затъна с няколко десетки милиарда лв. спомагателни заеми, приказваме за ипотечни заеми, единствено и единствено да купуват парцели, защото парите им се обезценяват ", сподели икономистът.

" Със сигурност българинът обича да си купува парцели. Но незабавно би трябвало да уточня, защото това нещо го чувам от десетки, да не споделям от стотици хора, че това е част от културата ни, само че аз съм живял в 10 разнообразни страни в последните 20 години, посетил  съм още 20 и няколко други страни, повярвайте ми, всяка просвета, всяка цивилизация, мога да ви дам образец с Тайланд, където фантазията е да си купят парцел, и още тогава, когато преподавах там 2013-2014 година, хората бяха полудели ", уточни той.

" То е вградено в човешката природа да купуваме парцели, защото част от човешката природа е хората да търсят някаква форма на сигурност ", добави проф. Петров.

По думите му, имотният балон у нас е влезнал във " етапа на манията ".

" Сега за трето тримесечие имаме премного данни и знаци, сякаш този балон към този момент издиша и почти сме в първата най-ранна фаза на пръсване на балона. Това ще рече следното: ние имаме за трето тримесечие по отношение на предходното трето тримесечие имаме спад на покупко-продажбите сред 20 и 25%, зависи дали преглеждаме София или провинцията. Тоест, спадът не е обвързван с лятото, защото съпоставяме това лято с предходното лято ", уточни икономистът.

По думите му, " хората към този момент избират да се оттеглен и просто да изчакат да видят по какъв начин ще се развият събитията преди да създадат тази колосална покупка. Аргументът за хората с пари, че хората имат доста пари, като цяло издиша по главния параграф ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР