Наричайки себе си един от скромните наследници на древните школи

...
Наричайки себе си един от скромните наследници на древните школи
Коментари Харесай

Цитирайки Буда в Улан Батор, папа Франциск призова за религиозен диалог с цел борба с фундаментализма

Наричайки себе си един от " скромните наследници " на античните школи на мъдростта, Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март прикани през днешния ден в Улан Батор всички религии да живеят в естетика и да заобикалят идеологическия фундаментализъм, който подклажда принуждение, съобщи Ройтерс.

Франциск насочи общественото си обръщение на междурелигиозната среща в монголската столица, като подели сцената на театъра " Хун ", чиято форма припомня обичайна локална юрта (гер), с други религиозни водачи. Подобно събиране бе подложено на критика от консервативните съперници на понтифика в предишното, отбелязва международната организация.

Основната задача на визитата на папата в Монголия е той да се срещне с дребната католическа общественост в страната, една от най-малките в света със своите 1450 вярващи. По-късно през днешния ден той би трябвало да отслужи литургия за тях.

Монголия граничи с Китай и папата употребява визитата си в Улан Батор, с цел да насочи еднопосочно обръщение към Китай, който има комплицирани взаимоотношения с Ватикана, че държавното управление в Пекин няма за какво да се плашат от Римокатолическата черква, тъй като за нея политиката не стои на дневен ред, написа Българска телеграфна агенция.

Откакто Франциск стартира визитата си, той отличава религиозната независимост на Монголия, която е била грубо репресирана по време на интервала на руското въздействие в страната - факт, упоменат от един от будистките водачи.

" Религиите са призовани да оферират на света тази естетика, която софтуерният напредък самичък по себе си не може да му подари ", съобщи Франциск, откакто изслуша обръщенията на духовните водачи, представляваши будистките шамани, мюсюлмани, евангелисти, юдеи, православните християни, мормони, индуисти, бахаи и шамани.

" Братя и сестри, през днешния ден ние се събираме дружно като скромни наследници на античните школи на мъдростта. В нашето събиране един с различен ние желаеме да споделим огромното богатство, получено в името на обогатяването на човечеството, толкоз постоянно водено по пътя си от заблудата на късогледото гонене на облагата и материалния комфорт ", сподели предстоятелят на Римокатолическата черква.

Франциск цитира Буда, който споделя, че „ насладата на мъдрия човек е в това да дава ", отбелязвайки, че това обръщение звучи като Исус Христос: „ По-благословено е да даваш, в сравнение с да получаваш “.

Консервативни католици като епископа на Казахстан Атанасий Шнайдер, подлагаха на критика папата, че даже е участвал на такива събирания, наричайки ги " супермаркет на религиите “, и те снижават статута на католическата черква.

Папата обаче посочи, че отдава огромно значение на " вселенския, междурелигиозен и културен разговор ". Франциск отбелязва, че разговорът не значи " емайлиране на разликите “, а търсене взаимно схващане и обогатяване.

Той жигосах " тесногръдието, едностранното налагане, фундаментализма и идеологическите ограничавания “, казвайки, че те унищожават братството, подхранват напрежението и подкопават мира.

" Не може да има общуване на религиозни вярвания и принуждение, на святост и подтисничество, на религиозни обичаи и отцепничество “, сподели понтификът.

Няколко от водачите, в това число равинът и шаманът, предадоха специфична благословия от техните религии на папата с пожелания за здраве и дълъг живот.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР