Наричат родния й град Бурдапеща“, защото Ане Бурда е най-прочутата

...
Наричат родния й град Бурдапеща“, защото Ане Бурда е най-прочутата
Коментари Харесай

Ане Бурда, създателката на легендарното женско списание

Наричат родния й град „ Бурдапеща “, тъй като Ане Бурда е най-прочутата жителка на Офенбург. Нещо повече – тя е най-успешната бизнес дама на Германия, а името й оказва се по целия свят, с помощта на едноименното списание. Всъщност Ане Бурда била най-обикновена провинциална стопанка, а историята на нейния триумф стартира, откакто тя навършва 40 години. Ето по какъв начин.

Анна Магдалена Лемингер е родена през 1909 година в Офенбург в фамилията на ватман и стопанка. Баща й е погубен в самия завършек на войната и младата Анна би трябвало да се елементарни с фантазията си да учи медицина и стартира работа като счетоводител, с цел да подкрепя фамилията си. Скоро тя се среща с Франц Бурда, притежател на малко издателство, и се омъжва за него. Анна е щастлива в ролята си на стопанка. Тя ражда трима сина – Франц, Фридер и Хуберт, има разполагаем бавачка и прислужница, личен лек автомобил и е същинска аристократка в провинциалния Офенбург. По-късно Ане Бурда написа в автобиографията си, че би останала щастлива стопанка вечно, в случай че не били събитията. А те са, че на 40 години Ане Бурда схваща, че мъжът й от години има връзка със секретарката си, от която има щерка и че даже е подарил на любовницата си дял в издателството и тя се пробва да издава фешън списание.
 4 онлайн услуги, налични за изборите 26 авг 2022 | Министерство на електронното управление публикува 4 електронни услуги за идните на 2 октомври 2022 година...
Тук стартира историята на списание Бурда. Ядосана и разочарована, Ане слага на брачна половинка си ултиматум – тя и децата остават с него, само че той й трансферира списанието на любовницата си, издателството и половината фамилно имущество – до последния пфениг. Двамата с Франц в действителност подписват такава договорка и живеят в мир до края на живота си с изцяло разграничено имущество.

През януари 1950 година излиза първият брой на Burda Moden в тираж 100 хиляди екземпляра. В бедните следвоенни години списанието предлага нещо скъпо – освен красиви и комфортни модели, само че и кройките към тях, толкоз прецизни, че и най-неумелата шивачка да може да се оправи. Впрочем самата Ане Бурда не схваща безусловно нищо от тегел и кройка. Затова пък има нюх за бизнес и знае, че и в най-тежката рецесия дамите имат потребност да са красиви. През 1963 година списанието й доближава тираж от 1,2 милиона и публично се трансформира в най-популярното фешън списание в света. През 1987 година списанието стартира да излиза в Съюз на съветските социалистически републики. Тогавашният министър на външните работи на Германия Ханс Дитрих Геншер споделя за Бурда, че нейният принос за руско-германските връзки е колкото на трима посланици взети дружно.

Ане Бурда ръководи бизнеса си с желязна ръка до 85-годишна възраст. Била е наричана „ дамата на века “, „ иконата на 20-ти век “, „ принцесата на роклите “, „ най-успешният следвоенен бизнесмен “, „ въплъщение на икономическото знамение “ и „ икономическата чудодейка на Германия “.

Тя умира на 96 години в родния Офенбург. Издателството, носещо нейното име, се ръководи от обичания й минимален наследник Хуберт и към момента се обитава в града. Половината поданици работят за семейство Бурда, от генерации. Списанието на Ане Бурда излиза в съвсем 100 страни по целия свят. Нелошо завещание за една елементарна стопанка на междинна възраст.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР