Наредба премахва маломерните жилища със северно изложение. Регионалният министър Иван

...
Наредба премахва маломерните жилища със северно изложение. Регионалният министър Иван
Коментари Харесай

Забраняват изграждането на маломерни жилища с определен тип изложение

Наредба отстранява маломерните жилища със северно ревю. Регионалният министър Иван Шишков съобщи, че промените в нормативната база би трябвало да са за обезпечаване на условия, посредством които градската среда да придобива по-добър тип и в по-добър проект да построяват избрани здания. Затова за наново публично разискване е препоръчан прецизираният план за изменение на Наредба №7 за разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони. От нея, да вземем за пример, е отпаднало предлагането да стане допустимо построяването на маломерни жилища със северно ревю.

Според нормативните документи не се позволява едно жилище да бъде напълно на север. Макар в горещите дни при сходно ревю да нямате потребност от спомагателна помощ от климатик за изстудяване, през останалите месеци в тях постоянно е студено и тъмно. 

Голямото закъснение в развиването на градовете не е в тяхното обмисляне, а в построяването им. Според него, през последните 10-12 години, макар визията за развиване на общините, изостава придобиването на терени за нови улици, детски градини и зелени площи и в тяхното строителство. Това извънредно доста вреди на развиването на градската среда Необходимо е незабавното намиране на финансов механизъм за развиването на градовете.

Той подсети, че посредством законови промени е юридически опит за решение на някои от съществуващите проблеми по места. Например, избраният в Закона за устройство на територията период за отчуждаване на терени за озеленяване е повишен от 5 години на 15 години. Тази наредба, както и за използването на улична регулация, обаче са анулирани от Конституционния съд като противоконституционни. Затова в този момент са стартирани законодателни промени, посредством които правосъдните решения да бъдат изпълнени. Не може нещо за остане " консервирано " и да не се развива в продължение на 10-15 години, безапелационен е той.

Иван Шишков подсети, че министерството е съинвеститор на общите устройствени проекти на част от общините. И добави, е срокът за тяхното правене и до края на годината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР