Наред със срещаните болести, свързани с настинките и венците, кариесите

...
Наред със срещаните болести, свързани с настинките и венците, кариесите
Коментари Харесай

Чаят помага в борбата с кариесите

Наред със срещаните заболявания, свързани с настинките и венците, кариесите са измежду най-често появяващите се недоволства. Проучвания на откриватели са разкрили, че постоянното пиянство на черен чай редуцира плаката и управлява появяването на бактерии. Оказва се, че тази напитка потиска и стопира появяването на бактерията, създаваща кариеси и влияе против прилепването ѝ върху зъбната повърхнина.

Зъбната плака съдържа повече от 300 типа бактерии, които полепват на повърхността и създават киселина, водеща до основаването на кариеси. Тя води и до появяването на заболяванията по венците. Черният чай обаче съдържа антиоксидантни съставки - полифеноли, които убиват или потискат причиняващата кариеси бактерия и или стопират растежа ѝ, или я карат да не създава киселина.

Топлата напитка влияе и върху бактериалните ензими и предотвратява образуването на лепкавия материал, който образува зъбната плака. Задължително е обаче чаят в действителност да е „ черен ”, без захар, мляко, сметана или други добавки.

Участниците в проучването са изплаквали зъбите си 30 секунди с чай, 5 пъти дневно, изчаквайки 3 минути преди идващото миене, с цел да подтикват същите дейности, каквито вършат хората, пиещи чай. Аналогично проучване, извършено в Гъотеборгския университет и в което участниците са плакнали зъбите си с чай в продължение на 1 минута 10 пъти на ден, е дало данни за съпоставяне. Оказало се, че колкото повече се плакнат хората, толкоз по-ниски стават равнищата на бактерийното развиване.

 Черен Чай

Флуоридът е другият минерал, който изобилства в черния чай. Всъщност чаят е един от дребното естествени източници на флуорид, който се счита за най-мощния сътрудник против зъбните проблеми. Изследователи са се занимавали и с флуоридното наличие в чая, само че спрямо полифенола, то не е толкоз ясно.

Полифенолите, намиращи се в чая, крият в себе си и резултат за предотвратяване от рак и заболявания на сърцето, а заради съществуването на танин в чая, напитката се явява и асистент при лечението на гастрит и чревни заболявания, и има антидиариен резултат.

Черният чай съдържа и теофилин, който като се изключи че усъвършенства кръвообръщението, оказва помощ и в контролиране равнищата на холестерол. Познат е и с възстановяване на дишането, изключително при астматиците. И черният, и зеленият чай, съдържат антиоксиданти, познати като флавoноиди, които играят основна роля при предпазването от рак и сърдечни заболявания.

Плюсовете на тази чаша, предизвикваща овации, са толкоз доста, че просто ѝ се насладете и се радвайте на здравето си. Но запомнете - без никакви добавки!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР