Наред с появата на алтернативи като соевите, бадемовите и оризовите

...
Наред с появата на алтернативи като соевите, бадемовите и оризовите
Коментари Харесай

Пълномаслено или обезмаслено мляко?


Наред с появяването на други възможности като соевите, бадемовите и оризовите млечни артикули, позициите на пълномасленото краве прясно мляко в последните години се разклащат съществено и от още един съперник – обезмасленото прясно мляко . Спорът кой от двата вида е по-полезен или по-малко нездравословен за здравето не престават.

Научните данни обаче стават все по-красноречиви. И те сочат, че класическото пълномаслено мляко би трябвало да възвърне доверието на потребителя.

Естественото наличие на мазнини в кравето прясно мляко е към 3,3% и всеки артикул с по-ниско от това наличие е минал развой на обезмасляване.

Основна причина да се предлага подмяна на пълномасленото прясно мляко с обезмаслено е високото наличие на наситени манини в първото. Редовната консумация на огромни количества пълномаслено прясно мляко оказва съществено въздействие на липидния профил и може да има отрицателно въздействие при хора с висок холестерол. За всеки, който няма проблеми с холестеорла обаче цялостната подмяна на пълномасленото мляко с обезмаслено не е наложителна . Причините за това са 2:
Организмът има непрекъсната потребност от банкет на мазнини; Обезмасленото прясно мляко лишава тялото ни от тях и то компенсира това лишаване с нараснал апетит за въглехидрати. Утоляването на този апетит крие сериозен риск от диабет вид 2;

Така замяната на пълномасленото мляко с обезмаслено за предварителна защита на проблемите с холестерола ще сътвори риск от диабет.

Свързани публикации.. Пълномаслените млечни артикули защищават от диабет вид 2 2 Пълномаслените млечни продуктите покачват способността за забременяване 0 Обезмасленото мляко крие риск за простатата 0

Тази зависмост е потвърдена от 2 успоредни и самостоятелни изследвания. Първото обгръща 3300 възрастни, чието положение е проследявано в продължение на 5 години. Участниците са разграничени в 2 групи –

потребители на пълномаслено и на обезмаслено мляко. Резултатите демонстрират,че в дълготраен проект консуматорите на обезмаслено мляко са изправени пред 46% по-висок риск от развиване на диабет .

Друго, по-мащабно изследване, обхващащо 18 500 души, демонстрира, че с изключение на по-висок риск от диабет, постоянната консумация на обезмаслено прясно мляко носи и с 8% по-висок риск от затлъстяване и наднормено тегло.

Според заключенията и от двете изследвания не могат да се посочат директни доказателства за това, че отказванеот на пълномасленото прясно мляко и замяната му с обезмаслено носи изгоди за здравето. Напротив.

Редовната консумация на обезмаслени мелчни артикули

и изключително на такива с 0% масленост ще лиши организма от скъпи за всяка клетка мазнини и ще отключи механизми, водещи до компенсиране на тяхната липса със свръхприем на въглехидрати . За да не се допусне подобен развой, е значимо на млечните артикули да се гледа освен по повод наличие на индивидуален артикул в състава им, а като повсеместен комплекс от потребни за организма нутриенти. На тази база няма потвърдена нужда приемът на пълномаслено краве прясно мляко да се заобикаля, без лекарска рекомендация за това.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР