Наред с красивата царица на родния шахмат Нургюл Салимова България

...
Наред с красивата царица на родния шахмат Нургюл Салимова България
Коментари Харесай

Шапки долу! Едва на 17г., но е цар на шахмата. Момчил събира сили за Световното първенство

Наред с красивата кралица на родния шахмат Нургюл Салимова България има и своя млад цар – Момчил Петков, на набиращия все по-голяма известност спорт у нас.
Детето знамение на българския шахмат едвам на 17 години матира гросмайстори от Румъния и Германия, побеждавайки ги безапелационно след седем дни и девет кръга на гневни борби по черно-белите квадрати на „ Арад Гранд При Класик “ в Румъния. Нашето момче от Добрич приключва пети в огромното събитие, проведено от федерацията по шах на Румъния с общ награден фонд 175 000 евро. На него присъединяване вземат 424 играчи от 28 страни, измежду които 21 гросмайстори и общо 147 носители на трофеи.
Новината заяви пред „ България Днес “ треньорът на Момчил Тодор Тодоров, който е заслужил занаятчия на спорта и ръководител на шахматен клуб „ Енергия “ в Добрич.
Силният интернационален шампионат младежът завършва с четири ремита и нито една загуба. „ С равнище на достижение 2540. Личен растеж от 10 точки интернационален рейтинг. Впечатляващо класиране “, споделя Тодоров.
Гросмайстор Момчил Петков от Добрич към този момент е с очи, ориентирани към Световното състезание по шах за младежи до 20 години. То ще се организира от 19 септември до 3 октомври в Мексико.
„ Съдбата написа своите знаци. В столицата Мексико Сити в спор за високопрестижната купа единственият гросмайстор на България на възраст до 20 година ще има опция да се срещне за първи път и с по-големия на възраст – 20-годишния най-силен гросмайстор на Съединени американски щати Хан Моке Нийман. Момчил е закрепостен 24 месеца водач в ранглистата на ФИДЕ за играчите ни по общоприет шах на възраст до 20 години “, прибавя неговият треньор.
Малцина знаят, че Момчил е международен първенец и отличник на Европейския съюз по шах. През август 2016 година на шампионата на Европейския съюз по типичен шахмат в Мюрек (Австрия) Момчил Петков печели купата първенец до 12 години със 100% резултат – 9 победи в 9 партии!
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР