Нарастващия внос на евтини китайски електромобили в комбинация с плановете

...
Нарастващия внос на евтини китайски електромобили в комбинация с плановете
Коментари Харесай

Европа vs. Kитай: Игра на електромобили

Нарастващия импорт на евтини китайски електрически автомобили в композиция с проектите на Европейска комисия да забрани стандартните транспортни средства след 2035 година, провокираха опасения за бъдещето на европейските автопроизводители.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че международният пазар е „ наводнен “ от евтини китайски електрически автомобили, чиито цени са поддържани „ изкуствено ниски от големи държавни дотации “ и Европейският съюз стартира следствие за китайската държавна поддръжка.

" Цената им се поддържа изкуствено ниска посредством големи държавни дотации. Това изкривява нашия пазар ", съобщи ръководителят на изпълнителния орган на Европейски Съюз в годишната си тирада пред Европейския парламент.

" И защото не одобряваме това деформиране от вътрешната страна на нашия пазар, не го одобряваме и извън, " добави Урсула фон дер Лайен.

Проучването на Европейския съюз, може да отнеме до девет месеца.

Реакцията на Китай - министерството на търговията дефинира следствието като „ протекционистки акт, който ще има негативно влияние върху икономическите и търговски връзки сред Китай и Европейски Съюз “.

През последните пет години вносът на китайски коли в Европейски Съюз се е нараснал четири пъти, оповестява CNN.

Само за първата половина на годината, китайските компании са изнесли близо 350 000 електрическия автомобил в девет европейски страни.

Според данни на Китайската асоциация за леки коли, броят им е повече в сравнение с през цялата 2022г..

Разследването на Европейската комисия може да докара до налагането на мита върху китайския импорт на електрически автомобили, а известието на фон дер Лайен раздруса акциите на най-големите китайски компании за електрически автомобили, регистрирани в Хонконг.

В четвъртък Министерството на търговията на Китай изрази „ огромна угриженост и мощно неодобрение “ от следствието.

„ Китай има вяра, че следствието на Европейски Съюз в името на " лоялната конкуренция ", в действителност цели отбрана на личната му промишленост, “ сподели в изказване представител на министерството.

„ Това е очевиден протекционистки акт, който съществено ще наруши и изкриви веригата на световната автомобилна промишленост и веригата за доставки, в това число в границите на Европейски Съюз, и ще има негативно влияние върху икономическите и търговски връзки сред Китай и Европейски Съюз “, сподели представителят.

Автомобилната промишленост в Европа обезпечава работни места за към 13 милиона души, което съставлява към 7% от цялата претовареност, съгласно Европейската асоциация на производителите на коли (ACEA).

Марки като Volkswagen, Audi, BMW и Mercedes са в основата на най-голямата стопанска система в Европа.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек приветства следствието на Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

„ Тук става дума за нелоялна конкуренция, а не за задържане на евтини коли отвън европейския пазар “, сподели той.

Висши ръководители на немската и френската промишленост неотдавна сигнализираха за възходящата опасност, представлявана от китайските електрически автомобили, които са с към 30% по-евтини от еквивалентите в Европейски Съюз или Съединени американски щати, съгласно изследователската компания Jato Dynamics.

Изпълнителният шеф на BMW Оливър Зипс предизвести, че възбраната на Европейски Съюз за нови стандартни транспортни средства от 2035 година и възходящата конкуренция от Китай може да изтласка европейските производители на коли от производството за всеобщия пазар.

Главният изпълнителен шеф на Renault, Лука де Мео, в това време сподели, че китайските съперници „ са едно потомство пред нас “.

Генералният шеф на ACEA, Сигрид де Врис приветства изказването на фон дер Лайен в сряда като „ позитивен сигнал, че Европейската комисия признава все по-асиметричната обстановка, пред която е изправена нашата промишленост, и обръща незабавно внимание на изкривената конкуренция в нашия бранш. “

.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР