Нараства парламентарната съпротива срещу опита на Министерство на образованието и

...
Нараства парламентарната съпротива срещу опита на Министерство на образованието и
Коментари Харесай

Ива Митева: Не се гордея със законите, които сме приели в това Народно събрание

Нараства парламентарната опозиция против опита на Министерство на образованието и науката (МОН) да се намеси в академичната автономност посредством промени в Закона за държавния бюджет. Това сподели през днешния ден на среща с академичната общественост на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи Ива Митева – зам. ръководител на Народното събрание (НС).

Тя разгласи, че ще задълбочи уговорката си към идеята на качественото висше обучение, в това число и посредством опозиция против небрежно прокарани текстове със стратегическо значение, само че без необходмото публично разискване.

Като първа стъпка, Митева предлага да се промени параграф 17 от Закона за Държавния бюджет, в частта която разрешава на държавното управление да се меси в работата на висшите учебни заведения.

По създание той планува еднократно разпределяне на 20 млн. лева от бюджета за университети, които приведат атестационните си правила за години напред в сходство с нов модел, препоръчан от държавното управление.

Промяната, известна като „ пари против преатестиране “, се показва като промяна. Реалният резултат от нея обаче е мощно отрицателен и се показва в приключване на милиони от системата на българското висше обучение към задгранични научни издания, всеобщо намаление на професори и доценти в степен учител и в последна сметка ще принуди висши учебни заведения да пристъпят към обединение. В дълготраен проект следствията ще са понижаване броя на държавните университети, повишаване и недостижимост на висшето обучение.

„ Не се гордея със законите, които сме приели в месеците от сформирането на това Народно заседание. Продължава практиката, значими и основни промени да се прокарват сред първо и второ гласоподаване. Мнозина може да кажат, че народни представители не могат да внасят промени в Закона за Държавния бюджет, само че добре помня, че когато се създаваше Конституцията в далечната 1990 година, народните представители са споделили, че право на законодателна самодейност би трябвало да имат право тези, които усещат потребностите на живота “, уточни Митева, представена от Българска национална телевизия, часове преди предлагането й за промени в бюджета да се гледа в Народното събрание (НС).

Според нея, тя и сътрудниците й са сбъркали, като са позволили средства за висшето обучение да се отпускат против преатестиране. Още по-голяма неточност обаче е на път да стори съдружният съвет, в случай че обвърже същите средства, само че този път със самия Закон за висшето обучение.

„ Респект, че показвате на хората истината, каквато е. Хората би трябвало да знаят какво става в Народното събрание. Да, гледат какво се случва по малкия екран, само че моториката на законотворчеството остава недоразбрана, а с такива начинания вие я осветявате.

Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи е един прелестен университет и имам достойнството да съм част от неговото настоятелство “, съобщи по време на срещата Кристиян Кръстев, заместник-кмет по направление “Транспорт и градска подвижност " към Столична община.

На срещата участваха още депутатите от " ИТН " (ИТН) Кирил Симеонов и Момчил Иванов, както и специалистът по обучение към " Демократична България " Георги Няголов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР