Нараства натискът над България за еврочленството на РСМ. Югозападната ни

...
Нараства натискът над България за еврочленството на РСМ. Югозападната ни
Коментари Харесай

Натискът се усилва: САЩ твърдо зад СРМ в ЕС, ОМО Илинден-Пирин иска среща с президента Пендаровски

Нараства натискът над България за еврочленството на РСМ. Югозападната ни съседка ще има легетимен нов кабинет до края на седмицата, а от нерегистрираната у нас организация ОМО " Илинден " -Пирин изиска среща от президента Стево Пендаровски.

Заместник асистент държавният секретар на Съединени американски щати Габриел Ескобар заяви, че е разговарял с Франция, която от 1 януари пое председателството на Европейски Съюз, за допустимо по-скорошно начало на присъединителните договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз, оповестяват македонските медии.

" Вече говорихме с Франция. Дадохме ясно да се разбере, че имаме вяра, че участието в Европейски Съюз за всички страни от Западните Балкани е от значително значение за всички нас. Вярваме, че те са част от Европа, имаме вяра, че с осъществяването на изискванията би трябвало да бъдат все по-интегрирани в Европейски Съюз и считаме, че това ще бъде решение за всички страни. Всяка страна, която е влезнала в Европейски Съюз, е станала по-демократична, по-просперираща и по-стабилна ", сподели Ескобар за Гласът на Америка, представен от македонските медии.

Процесът на присъединение на Република Северна Македония би трябвало да бъде решен от Европа, сподели той, само че добави, че Съединени американски щати мощно поддържат кандидатурата на страната за Европейски Съюз. " Вярваме, че тя е свършила голяма работа, тя към този момент е европейска страна, културно и исторически европейска страна. Оттук, желаеме да забележим тя да стартира процеса колкото е допустимо по-бързо ", е представен да споделя Ескобар.

Той добави, че Европейски Съюз не е разочаровал Република Северна Македония, защото продължава да й оказва помощ.

" Вярвам, че ще реализираме съответния контракт за доста къс времеви интервал. Ще работим за това ", сподели той.

Съединени американски щати остават на позицията си, че Република Северна Македония и Албания не би трябвало да се отделят в процеса на присъединение към Европейски Съюз, добави Ескобар

ОМО " Илинден " - Пирин на среща с Пендаровски

Днес стана ясно, че по искане на ОМО " Илинден " - Пирин президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще одобри техни представители.

" Президентът даде единодушие да одобри представителите на ОМО " Илинден " - Пирин. Когато датата бъде избрана, обществото ще бъде осведомено ", се споделя в известието от пресслужбата на президента на РСМ.

Не се показва задачата на визитата, нито тематиките на диалозите, нито броят на представителите на нерегистрираната у нас организация, които ще отидат при Пендаровски.

Нова държавно управление в РСМ

Правителствената рецесия в РСМ е пред край. Заседанието на Народното събрание на Република Северна Македония за избор на новото държавно управление на премиера Димитър Ковачевски ще се състои в събота от 11 часа, оповестяват македонските медии.

Дебатите ще продължат най-вече два дни, а гласуването ще се състои най-късно до 24 часа на втория ден или в този случай в неделя до среднощ. Правителството е определено, в случай че за него гласоподават болшинството от общия брой депутати в Собранието.

Новото държавно управление ще има 21 членове. СДСМ и обединението към него ще имат 12, Демократичният съюз за интеграция - шест, а Алтернатива - трима министри. Кабинетът ще има един член повече - министър без портфейл, пост, който получи Алтернатива.

От държавното управление си потеглят осем досегашни членове , в това число министър председателят Зоран Заев, а също вицепремиерът Никола Димитров, министърът на защитата Радмила Шекеринска, на опазването на здравето Венко Филипче, на образованието и науката Мила Царовска, на труда и обществената политика Ягода Шахпаска и министърът на културата Ирена Стефоска.

Местата им ще бъдат заети от досегашния министър на правораздаването Боян Маричич /СДСМ/, който става вицепремиер по европейските въпроси, Славянка Петровска /СДСМ/ - министър на защитата, Беким Сали от Алтернатива - на опазването на здравето, Йетон Шакири /ДСИ/ - министър на образованието и науката, Йована Тренчевска /СДСМ/- министър на труда и обществените въпроси и Бисера Костадиновска-Стойчевска /СДСМ/- министър на културата.

Адмирим Алити от Алтернатива е препоръчан за министър на осведомителното общество и администрацията, а Джемаил Чупи от същата партия е препоръчан за министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

В новото държавно управление остават вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи /СДСМ/, а ново име е Славица Гърковска /СДСМ/, която би трябвало да бъде вицепремиер за битката с корупцията и престъпността.

Фатмир Битичи /ДСИ/ е препоръчан да резервира поста си на вицепремиер на стопанската система, министър на превоза и известията Благой Бочварски /СДСМ/, Любчо Николовски - на земеделието.

Външният министър Буяр Османи /ДСИ/ и вътрешният министър Оливер Спасовски /СДСМ/ резервират постовете си.

Вчера Османи разгласи, че се приготвя взаимно държавно заседение на София и Скопие, като преди този момент чакат в страната визитата на българския министър председател.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР