Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено

...
Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено
Коментари Харесай

Отиде си уважаван писател от соца

Напусна ни още един от огромните майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, оповестиха на Българска телеграфна агенция от Съюза на българските писатели.

Поклонението ще се състои на 11 декември, неделя, в ритуалната зала на Централните софийски гробища.
-->
Валентин Караманчев е роден в град Неврокоп, където приключва приблизително обучение. След завършването на висшето си обучение стартира работа като областен сътрудник на вестник „ Народна юноша “, на който след това става основен редактор. Бил е заместник- основен редактор на вестник „ Работническо дело “, шеф на издателствата „ Народна юноша “ и „ Партиздат “, общоприет шеф на Държавно стопанско обединение „ Книгоиздаване “ и ръководител на държавното креативно и стопанско обединяване „ Българска книга и щемпел “.

Популярни са книгите му „ Мървашки песнивец “, „ Черешова Задушница “, „ Елен от Велика гора “, „ Въздаяние “, отдадени на битките на народа ни за независимост, на хората от родния завършек на писателя, на комплицираните връзки към противоречивите територии и историческите несправедливости, довели до разпокъсването на родината ни, както и мемоарната му книга „ Брашнен чувал “.

Валентин Караманчев е почетен жител на град Гоце Делчев, притежател е на премиите „ Людмил Стоянов “, „ Андрей Германов “ и премията за непорочност на българския език „ Иван Богоров “ (2022), както и на задгранични оценки за литература.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР