Напусна ни човекът от една от най-известните снимки на НАСА,

...
Напусна ни човекът от една от най-известните снимки на НАСА,
Коментари Харесай

Напусна ни Брус Маккендлъс – първият човек, разходил се в космоса без обезопасително въже

Напусна ни индивидът от една от най-известните фотоси на НАСА, на която се вижда свободно реещ се астронавт в космоса, без никакво предпазно въже. Астронавтът Брус Маккендлъс умря на 21-ви декември на 80-годишна възраст.

Маккендлъс е роден на 8-ми юни 1937 година в Бостън, Масачузетс. В началото на 60-те години, в разгара на галактическата конкуренция, е военноморски офицер и водач. За астронавт на НАСА е определен през април 1966 година, само че не е от астронавтите, които са назначени на лунна задача. В рамките на лунната стратегия е комуникатор на капсулата и реализира връзката с Олдрин, Армстронг и Колинс по време на историческата задача “Аполо 11 ”, при която човек за пръв път стъпва на Луната. Отново е комуникатор по време на задачите “Скайлаб 3 ” и “Скайлаб 4 ” през 70-те години.

Минават близо две десетилетия, преди Брус Маккендлъс най-сетне да получи галактическа задача. Лети за пръв път на 3-ти февруари 1984 година със совалката “Чалънджър ”. В рамките на задачата Маккендлъс претърпява своя звезден момент и влиза вечно в историята на човешката космонавтика като първия човек, излязъл в открития космос единствено и само със скафандър, без въже.

Втората задача на Маккендлъс е през 1990 година, на борда на совалката “Дискавъри ”. Тогава той и сътрудниците му освобождават в космоса телескопа “Хъбъл ”.

На фотографията: астронавтът Брус МакКендлъс по време на галактическата си разходка през 1984 година. Photo credit: NASA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР