Напускането на най-дългогодишния министър-председател на Нидерландия означава избори с много

...
Напускането на най-дългогодишния министър-председател на Нидерландия означава избори с много
Коментари Харесай

Оставката на Рюте ще повлияе на политиките в Европа

Напускането на най-дългогодишния министър-председател на Нидерландия значи избори с доста висок залог в една все по-поляризирана страна с косвени резултати за Европа.


За 13 години на поста си министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте получи прозвището " тефлоновия Марк " - самопризнание за способността му да заобикаля последствията от политически кавги и да основава нови обединения от отломките на предходни държавни управления. Ето за какво изглеждаше евентуално решението на Рюте да форсира предварителните избори предходната седмица е още един образец за хитра игра на най-дългогодишния водач на Нидерландия. Вместо това се оказа, че това е краят на играта, откакто в понеделник Рюте ненадейно разгласи, че има намерение да се отдръпна от поста си.

Какво ще последва е мъчно да се предвижда. Рюте - занаятчия на покупко-продажбите в една калейдоскопична система, която сега се състои от 20 партии, господства в главната нидерландска политика. Неговото отдръпване оставя краткотрайна празнота, която по-крайните сили ще се надяват да запълнят. След пандемията в Нидерландия, както и на всички места другаде, провокациите, свързани с разноските за живот и енергийната рецесия, възходящата миграция в международен мащаб и екологичния преход, се оказаха берекет за радикалната десница, чието въздействие прониква в главните политически сили.

Начинът на овакантяване на Рюте е знак за този напън. Четирипартийната му коалиция се разпадна, откакто той реши да упорства за драконовски нови правила за даване на леговище. Но държавното управление към този момент имаше съществени проблеми след изборите в провинциите през март. Провеждайки акция против държавните проекти за понижаване на броя на добитъка, с цел да се реализиран задачите за излъчванията на азот, популистката партия " Фермер-гражданин " (BBB) завоюва националния избор и най-вече места в холандския сенат. Понастоящем тя води в националните изследвания, а либерално-консервативната партия VVD на Рюте е на второ място.

В страна, която е вторият по величина експортьор на селскостопански артикули след Съединени американски щати, проблемите на фермерите са доста мъчителни, изключително в селските региони. Но крайната десница употребява въпроса, с цел да популяризира тайни теории за " глобалистични " екологични заприказва за присвояване на земя, увеличение на имиграцията и заличаване на обичайния метод на живот. През последното десетилетие способността на Рюте да реализира консенсус в границите на центъра - и опортюнистичната му подготвеност да се насочи надясно по въпроси като имиграцията - държаха под надзор ксенофобското, нелиберално течение в холандската политика. В негово неявяване тази задача може да стане по-трудна.

В по-общ проект в този момент ни чакат доста бурни политически лято и есен. Оставката на Рюте предшества четири европейски избори с огромен залог. В Испания предварителните избори по-късно този месец могат да доведат до наличие на радикалната десница в държавното управление за първи път след връщането на демокрацията. В Словакия в изследванията води подкрепяща Путин партия, която се опълчва на по-нататъшната военна поддръжка за Украйна. В Полша консервативно-националистическата партия " Право и правдивост " се надява на трета поредна победа тази есен.

На този злокобен декор отдръпването на Рюте има значение, което надвишава нидерландските граници. Влиятелна фигура на интернационалната сцена, Рюте беше деец от поколението обществено демократичните и фискално консервативни водачи, които определяха политиката на Европейския съюз след икономическата рецесия през 2008 година Последвалите строги икономии спомогнаха за възхода на популистките партии, обвиняванията към мигрантите и националистическия напредък. За да се отблъсне радикалната десница е нужен друг метод от този, общопризнат от Рюте и неговите съидейници от страна на главните партии: подобен, който може да обезпечи вложения и възприятието за разцвет, нужни за посрещане на определящите за епохата провокации./БГНЕС

----------------------------------------------------------

Редакционен материал на в. " Гардиън "


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР