Училищните квартали с мнозинство от чернокожи имат много по-малко пари за инвестиране в сгради — и учениците усещат въздействието

...
Напукани стени, мухъл, резервни канали, дори риск от токов удар.
Коментари Харесай

Напукани стени, мухъл, резервни канали, дори риск от токов удар. С това се сблъскват учениците от гимназията Druid Hills извън Атланта години наред – и те искаха светът да види.

Хроничните недостатъчни инвестиции оставиха училищните сгради и съоръжения там в окаяно състояние. Проблемът привлече национално внимание, след като видео, публикувано от учениците в социалните медии, стана вирусно.

Във видеото един ученик показва стени, които се лющят от щети от вода. Друг посочва дупки в тавана. Единият показва знак, който предупреждава учениците да не докосват метален стълб в класната стая поради опасност от токов удар.

има значително припокриване между раса и бедност в училищата, а районите с ниски доходи бяха засегнати по подобен начин. Анализът на федералните данни на CBS News показа, че тези с повече студенти, които отговарят на изискванията за безплатен обяд или обяд на намалена цена, също са инвестирали по-малко в сгради.

Местно финансиране, местни различия

Училищните райони финансират строителни проекти чрез местни данъци и така наречените облигационни референдуми — предложения за набиране на средства, гласувани от жителите. Държавното финансиране може да помогне за запълване на пропуските, но настоящите решения за финансиране често изострят неравенствата.

"Част от това, което сме структурирали в тази страна, е местният контрол, което означава, че имаме много хиляди училищни райони", каза Филардо.

В по-голямата си част училищните квартали – богати или бедни – се „финансират на местно ниво, особено за училищни съоръжения“, каза Филардо.

"И така, ако сте бедни, ако имате наистина стари сгради, може да нямате достатъчно пари във вашия район, за да си позволите модернизацията на сградите си", добави Филардо.

CBS News откри примери като DeKalb и Decatur в САЩ  

CBS News Лос Анджелис откри несъответствия между два съседни района; единият имаше висок процент чернокожи и латиноамерикански ученици, докато другият беше предимно бял.

Обединен училищен окръг Фонтана, който имаше повече от 80% цветнокожи ученици и повече от 92% от децата му, отговарящи на изискванията за безплатно или обяд на намалена цена, инвестира само $450 на ученик в сгради през тези пет години.

Etiwanda Schools, само един район на запад и с по-малко цветнокожи ученици и по-малко бедни ученици, инвестираха повече от $1350 на ученик.

На източното крайбрежие, CBS News New Йорк установи, че Free School District на Brentwood Union – в общност на Лонг Айлънд, където почти всички ученици са чернокожи или латиноамериканци и отговарят на условията за финансова помощ – успя да инвестира само 25 долара на ученик в своите съоръжения.

Друг училищен район в Лонг Айлънд, Shoreham-Wading River Central School District, похарчи близо 6000 долара на ученик за сгради. Почти всички ученици бяха бели и по-малко от 5% бяха с достатъчно ниски доходи, за да се класират за помощ за обяд.

Дори когато дистриктите са се опитали да дадат пари на училищата, които се нуждаят най-много от тях, това често не е достатъчно.

Записите, получени от CBS News Miami, показаха, че държавните училища в окръг Брауърд се оценяват на нужда от 2,9 милиарда долара за подобрения на сградите през 2014 г., но областта поиска само 800 милиона долара в своя референдум за облигации през същата година. Областните служители казаха на CBS News Miami, че не са поискали пълната сума поради опасения, че гласоподавателите може да отхвърлят предложението.

CBS News анализира данни, показващи как са похарчени тези 800 милиона долара. Това показва, че училищата с повече ученици с ниски доходи и черни ученици са получили повече пари в бюджета за подобрения на сградите. Но тези по-бедни райони с мнозинство от малцинства са по-бавни от по-богатите, бели райони за завършване на проекти.

В Колорадо районите с ниски доходи са принудени да се конкурират за ограничен фонд от финансиране всяка година. Училища, които не направят съкращенията, могат да останат с порутени сгради и без начин да ги подобрят.

„Това, което имаме, е бомба със закъснител и няма решения“, каза директорът на един район пред CBS News Колорадо. „Защото няма финансова подкрепа.“

Последствия в реалния свят   

Тези различия имат ясно въздействие върху ученето, каза д-р Джош Шарфщайн, доктор по медицина, който е направил задълбочено изследване на тези видове изграждане на неравенства в Училището по обществено здраве Bloomberg на университета Джон Хопкинс.

„Физическото състояние на училищата влияе върху здравето на децата и се отразява на ученето на децата“, каза той. „Училищата могат да разболеят децата от астма, от прегряване, от течове и мухъл, всякакви неща. Освен това децата не учат толкова добре, когато са в среда, която не е подходяща за учене.“

Десетилетия изследвания подкрепят твърдението, че физическото състояние на училищата оказва влияние върху представянето на учениците.

Проучване на Маями-Дейд от 2012 г. разкри, че учениците в застаряващи сгради имат значително по-ниски резултати на тестовете, дори след корекция за неща като доходи.

Изследователи от Световната банка през 2019 г. установиха, че „предоставянето достъпът не само до училищни места, но и до пространства, които са безопасни и здравословни, влияе положително върху академичните резултати на учениците."

И според доклад от 2022 г. на Центъра за американски прогрес, „обновяването и модернизирането на училищата не е просто въпрос на естетика, а съществен елемент от обучението“.

През август 2023 г. CBS News обиколи гимназията „Бенджамин Франклин“ на Baltimore City School District, построена през 1926 г. и една от най-старите сгради в района. Старостта и липсата на ремонти се виждаха от всеки, който погледне.

Проблемът с липсата на климатик наскоро стана твърде ясен. Само няколко дни след началото на учебната година на 28 август, училището беше принудено да изпрати учениците по-рано, тъй като гореща вълна задуши града.

Други класни стаи се отличават с изгнили и срутени подове, дупки в плочките на тавана, компютри от 90-те години на миналия век и черни дъски от 60-те години на миналия век

„Трудно е, нали знаеш. Виждаш тавана .. Объркано е", каза един студент. „Искам да кажа, че понякога става пренаселено и може да е горещо, например в някои дни... става наистина горещо.“

Шарфщайн каза, че неравенството в Балтимор се корени в историята, датираща от сегрегацията в държавните училища – както и много други различия, открити от CBS News в цялата страна.

„Важно е да разберем корените в историята на това, което виждаме в момента в щата Мериленд“, каза Шарфщайн. „Наистина, в продължение на десетилетия, Балтимор [City School District] беше лишен от инвестиции. Не е имало същите нива на инвестиции в град, който е мнозинство чернокож, отколкото в останалата част на щата. И последствията от това се проявяват физически в училище сгради."

Проблемът само се влошава, тъй като всяка година минава без достатъчно инвестиции, според Шарфщайн.

„Тъй като имаше такива непропорционални дялове на политическа власт, хора с ниски доходи, често малцинствени общности, живеещи в близост до тези училища, гласовете им не бяха чути“, каза Шарфщайн. „Мисля, че всяка държава трябва да си зададе въпроса как да вземе решенията за финансиране справедливи за училищата и децата.“

Нови подходи 

Признавайки проблема през 2020 г., законодателите на щата Мериленд започнаха да коригират държавния модел на финансиране на училищата.

Отхвърляйки ветото на губернатора, Общото събрание прие „Проект за бъдещето на Мериленд“, законодателство, което увеличава годишното финансиране на образованието с 3,8 милиарда долара през следващите 10 години. Това ще включва допълнителни $4000 за училищата за всеки записан ученик.

Като част от „Програмата“, законодателите създадоха Закона „Създаден да учи“ специално за подпомагане на финансирането на строителството и обновяването на сгради, включително 400 милиона долара, специално насочени към изграждане и ремонт на училища в райони с по-ниски доходи и малцинства .

„Инвестираме в по-справедлива система в щата Мериленд, отколкото в почти всеки друг щат в страната“, каза президентът на Сената на щата Бил Фъргюсън, който представлява Балтимор в Капитолия на Мериленд.

"Мисля, че Мериленд свърши страхотна работа, като наистина се опита да създаде по-справедлива система за финансиране. Ние не разчитаме само на данъка върху имотите в Мериленд", каза Фъргюсън. „Ние използваме държавни долари, така че по-богатите юрисдикции да влагат повече там, където имат възможност. Държавата се намесва за юрисдикциите с по-ниски доходи, за да гарантира, че можем да финансираме по подходящ начин.“

Шепа други държави опитват подобен подход.

„Мисля, че всеки щат трябва да преразгледа как се справя“, каза Стефани Смит, член на Камарата на делегатите на Мериленд. „Мисля, че не винаги можем да чакаме просто промяна в администрацията.

„От това, което видях, докато обикалях града и щата, работи“, каза Смит, който представлява Балтимор Сити и служи в комисията по бюджетни кредити на Камарата на представителите. "Хората използват тези долари."

Независимо дали учениците са в училищни квартали с експлозивен растеж и нови сгради или в квартали със стари, влошаващи се сгради, „на всяко ниво ученикът все още заслужава да бъде в безопасна, здрава сграда, която подпомага тяхното учене, “ каза Смит.

Но критиците казват, че според „Програмата“ на Мериленд повече пари трябва да бъдат изпратени още по-бързо до училищните райони в нужда.

Шарфщайн беше толкова загрижен за неравенствата, които все още съществуват дори в новия подход за финансиране на Мериленд, че изпрати писмо до държавни служители, в което пишеше, че настоящият метод „не изглежда справедлив към тези студенти... непропорционално ниски доходи, чернокожи и испанци... които ходят на училище в застаряващи помещения с големи инфраструктурни проблеми."

Парите няма да дойдат достатъчно скоро за учениците, които вече посещават гимназия Франклин, които ще завършат, преди в гимназията да има ремонт или промяна.

„Наистина се опитахме да направим най-доброто, на което сме способни, за да създадем система за по-голямо изравняване на богатството“, каза Фъргюсън. „Все още имаме път да извървим.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР