Напрежението в Близкия изток се покачва, след като Вашингтон се

...
Напрежението в Близкия изток се покачва, след като Вашингтон се
Коментари Харесай

Напрежението в Близкия изток: Съюзници на Иран нападат Запада, САЩ обещават ответен удар

Напрежението в Близкия изток се повишава, откакто Вашингтон се зарече да отговори на офанзивата с дрон, осъществена от подкрепяни от Иран бойци, при която починаха трима американски бойци. Може ли да се разшири спорът – резюме на тематиката предлага Българска телеграфна агенция.

Пламен Йотински,

Българска телеграфна агенция

Напрежението в Близкия изток се повишава, откакто Вашингтон се зарече да отговори на офанзивата с дрон, осъществена от подкрепяни от Иран бойци, при която починаха трима американски бойци. Конфликтите в целия район ескалираха трагично след началото на войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас " през октомври. Означава ли това, че е допустимо да се стигне до по-широка война, разяснява " Политико ".

Ударът от неделя, който съгласно американски публични лица е бил нанесен по американска база в Йордания от подкрепяна от Иран формация от другата страна на границата, в Сирия, идва в миг, когато водената от Съединени американски щати военноморска коалиция се бори с бунтовниците хуси в Червено море.

Как ще реагират Съединени американски щати?

В обръщението си след нападението в Йордания президентът на Съединени американски щати Джо Байдън хвърли виновността върху " радикалните, подкрепяни от Иран войнствени групировки, настоящи в Сирия и Ирак ", и даде обещание да отвърне на удара " във време и на място по наш избор ".

Иран отхвърля да е директно забъркан, като твърди, че групировките в района " не получават заповеди от Иран за своите решения или дейности ".

Многократно през последните десетилетия е надвисвала опасност от директен спор сред Иран и Съединени американски щати, само че е бил избягван и от двете страни, отбелязва " Политико ".

Вътрешнополитическите противници на Байдън обаче акцентират, че от началото на израелската интервенция в Газа, подхваната след кървавото нахлуване на Хамас против Израел на 7 октомври, при което бяха убити към 1200 души, множеството от които цивилни, а над 240 бяха взети за заложници, е имало повече от 160 набези против американски войски, и упрекват Белия дом, че не прави задоволително, с цел да възпре Техеран.

" Той остави нашите войски като патици за отстрелване ", твърди сенаторът републиканец Том Котън. " Единственият отговор на тези набези би трябвало да бъде унищожително военно възмездие против терористичните сили на Иран, както в Иран, по този начин и в целия Близък изток. "

Когато обаче са на власт, както републиканците, по този начин и демократите заобикалят да стартират открита борба с Иран, показва изданието.

Бившият президент Доналд Тръмп, който е любимец да си обезпечи номинацията на Републиканската партия, с цел да се изправи против Байдън на изборите през ноември, заплашваше да нападне Иран по времето, когато беше в Белия дом, само че в никакъв случай не го направи в реалност - вместо това удари Техеран със наказания и нанесе удари по неговите районни марионетки.

Въпреки това, Тръмп подреди въздушен удар в Багдад през 2020 година, при който беше погубен Касем Солеймани, пълководец на Силите " Кудс " - поделение на иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война, отговарящо за екстериториални и секрети военни интервенции. Техеран заплаши с масиран отговор…

Ястребите във Вашингтон цитират това като аргумент, че Байдън би могъл да бъде доста по-твърд с Иран, без да последват по-сериозни ответни ограничения от страна на Техеран.
Въпреки това, Елоиз Файет, откривател в мозъчния концерн IFRI в Париж, съобщи, че е малко евентуално Съединени американски щати да нанесат пряк удар по Иран, в случай че не се потвърди, че Техеран е наредил офанзивата.

" Отговорът от страна на Съединени американски щати евентуално ще бъде удари по сътрудниците на [Иран] ", сподели тя, представена от " Политико ".
Такава е и оценката на Андрю Борин, някогашен чиновник на американското разузнаване и шеф по световната сигурност в разследващата компания Flashpoint.
" Преценката на риска, включваща война със самия Иран, няма да е лесна и би трябвало да включва оценки на възможния ирански нуклеарен капацитет дружно със идващите ходове на режима ", сподели Борен. " Това ще изисква и оценка на позициите на американските сътрудници и съдружници в района като Саудитска Арабия, Йордания, Турция, Израел и Египет. "

Реакция на заканата за ответни дейности на Вашингтон

Докато Съединените щати приготвят " многочислени дейности “ в отговор на офанзивата с дрон от подкрепяни от Иран бунтовници, която умъртви американски бойци, " Катаиб Хизбула ", един от най-мощните основани в Ирак съдружници на Иран, разгласи, че стопира всички свои военни интервенции против американски войски в района, съобщи " Гласът на Америка ".

Във вторник " Катаиб Хизбула " съобщи, че преустановяването на военните интервенции против американските войски в района е направено „ с цел да се предотврати слагането в неловко състояние на иракското държавно управление “. " Ще продължим да пазиме нашия народ в Газа по други способи “, сподели генералният секретар на групата Абу Хюсеин ал Хамидауи в изказване, оповестено от групата в Teлеграм.

В известието на " Катаиб Хизбула " не се загатва опасност от американски отговор. Но моментът не е инцидентен, сподели Матю Крьониг, старши шеф на Центъра за тактика " Скоукрофт " към Атлантическия съвет.

Иран, посочван от западните страни като провинен за удара в Йордания, сподели на Съединени американски щати посредством медиатори, написа вестник " Гардиън ", че в случай че Вашингтон нанесе пряк удар по иранската земя, Техеран ще отвърне на удара по американските активи в Близкия изток, вкарвайки двете страни в директен спор.

Съюзниците на Съединени американски щати не приветстват опция за открит конфликт

Ще бъде ли подсилен Вашингтон от своите съдружници в района?

Нараства консенсусът, че без обща тактика и с разнопосочни ползи в района европейските съдружници на Вашингтон също няма да се включат интензивно, отбелязва " Политико "

" Сред европейските страни няма вкус за огромен спор с Иран в Близкия изток ", споделя Файет. " Европа би трябвало да е загрижена, само че й е мъчно да се занимава с това по едно и също време с Украйна, тъй че евентуално европейците ще оставят Съединени американски щати сами да решат тези проблеми. "
Това не значи, че европейските съдружници не се засилват по някакъв метод.

Италия, Германия, Белгия и други страни от Европейски Съюз дадоха обещание да изпратят кораби за наблюдаване в Червено море, а външните министри на страните членки ще се срещнат на 19 февруари, с цел да обсъдят задача на Европейски Съюз в района, напомня изданието.

Франция разполага с два военноморски кораба в региона - " Елзас " и " Лангедок " - които са изстрелвали ракети, с цел да смъкват безпилотни самолети на хусите. Корабите обаче не вземат участие публично в ръководената от Съединени американски щати интервенция " Пазител на благоденствието " в Червено море.

Съединени американски щати и Обединеното кралство направиха голям брой удари против хусите и си резервираха правото да подхващат спомагателни дейности, в случай че танкерите и контейнеровозите, употребяващи оживения воден път, продължат да бъдат унизени.
По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон съобщи пред кореспонденти, че Париж не се е включил към тези офанзиви, с цел да избегне " ескалация ", съобщи Ройтерс.

Какво значи рецесията за енергетиката?

Червено море е една от най-важните пътни артерии в света за транспорти на петрол и газ, само че до момента въздействието върху енергийните пазари е лимитирано - макар че огромните корабни компании подредиха на корабите си да изберат много по-дългия път към нос Добра вяра, вместо през Суецкия канал.

В събота обаче танкер, благосъстоятелност на мултинационалната компания Trafigura, бе запален, откакто бе улучен от ракета на хусите, до момента в който превозваше съветско нафтово гориво. Въпреки че нямаше потърпевши членове на екипажа и корабът беше ескортиран до безвредно пристанище, случаят акцентира възходящата заплаха за енергийните пазари и може да убеди други оператори да заобикалят региона.

По-радикалният вид за Иран е да затвори Ормузкия пролив, който свързва Персийския залив с Индийския океан и обезпечава към една пета от международния трафик на нефт.

Мартин Крьогер, началник на Германската асоциация на корабоплавателите, съобщи, че сходен ход би имал дълбоки последствия за европейската и международната енергетика: " Голяма част от енергийния трафик по море в действителност минава през този пролив, тъй че въздействието би било много съществено ", цитира думите му " Политико ".

Възможно ли е Съединени американски щати да заемат по-твърда позиция?

Макар че мащабът и задачата на обещаната от Байдън реакция към момента да не са ясни, всяка едностранна стъпка евентуално ще провокира ответни реакции от страна на основни съдружници в Близкия изток, които се тормозят от разпалване на районна война, отбелязва " Политико "..

Саудитска Арабия упорства за въздържаност в връзките си с Техеран и се притеснява от икономическата цена на районната неустойчивост.

Турция, основен съдружник в НАТО, осъди акцията на Израел в Газа, а президентът Реджеп Тайип Ердоган упрекна Англия и Съединени американски щати, че се пробват да трансфорат Червено море в " море от кръв ".

" Турция не желае да бъде въвлечена в този спор, тъй като има обща граница с Иран ", сподели пред " Политико " Селин Наси, гостуващ помощник в Европейския институт към Лондонското учебно заведение по стопанска система. " Ако Съединени американски щати като неин главен съдружник в НАТО се включат непосредствено в този боен спор, тогава Турция ще би трябвало да избере страна, а това ще значи, че ще ѝ е по-трудно да поддържа уравновесен метод - както направи с войната в Украйна. "

Предизвикателството пред Байдън е по какъв начин да се подхващат ответни ограничения, без да се рискува ескалация от страна на Иран и неговите сътрудници в района. И противоположното, да не прави нищо - изключително откакто е декларирал, че ще отмъсти за гибелта на тримата американски бойци - ще го направи уязвим за обвиняване в уязвимост от страна на Тръмп.

" Ръководството на Иран евентуално пресмята, че Съединените щати ще се въздържат да отговорят пълноценно по метод, който би рискувал да докара до ескалация на напрежението в Близкия изток и да провокира [конфликт] в целия район, който администрацията на Байдън се опитваше да предотврати през последните три месеца ", споделя Джонатан Паникоф, някогашен заместник-началник на националното разузнаване на Съединени американски щати.
Но на Съединени американски щати им се постанова да подхващат по-ефективен отговор, с цел да възстановят възпирането ", добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР