Напрежението на международната сцена по оста Русия-Украйна-НАТО и САЩсе покачва

...
Напрежението на международната сцена по оста Русия-Украйна-НАТО и САЩсе покачва
Коментари Харесай

Напрежението между Русия и Запада заради Украйна расте с всяка минута

Напрежението на интернационалната сцена по оста Русия-Украйна-НАТО и Съединени американски щати се повишава с всяка минута. На този стадий в основата са диалози , потребление на дипломатически способи , само че и с наличие на изостряне на тона в избрани моменти. Докъде ще е стигне всичко това - следва да стане ясно през идващите месеци. 

Съединените щати днес желаеха Съветът за сигурност на ООН да се събере на открито заседание  допустимо най-скоро за разискване на " опасността за интернационалния мир и сигурността, произлизаща от скупчването на руски войски на границата с Украйна ", оповестиха дипломати, представени от Ройтерс. Президентът на САЩ  Джо Байдън удостовери в телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски готовността на Вашингтон да отговори уверено, ако Русия нахлуе в Украйна.

Байдън сподели Зеленски още, че Съединени американски щати изследват опцията за  допълнителна макроикономическа помощ за стопанската система на Украйна , която е под напън вследствие на скупчването на съветски войски. 

Междувременно украинският президент съобщи, че най-големият риск за страната му е дестабилизацията от вътрешната страна , в това число под формата на икономическа рецесия , съобщи Ройтерс.

" НАТО е единственият поръчител за сигурността на Украйна в нейното опълчване с Русия ", посочи украинският водач на конференция. Зеленски акцентира, че източноевропейските страни, членуващи в НАТО, също може да бъдат наранени от хакерски атаки и други тактики за заплашване от Москва.

Той не изключи по-нататъшна ескалация на напрежението в връзките с Русия и насочи рецензии към прекомерно огромната, по думите му, суматоха към положението на украинската стопанска система. " Не споделям, че ескалацията не е допустима, само че не се нуждаем от тази суматоха ", сподели Зеленски и добави, че точно това е споделил по телефона на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Според Володимир Зеленски актуалната обстановка е съществено предизвикателство за НАТО , тъй като някои европейски страни си мислят, че не трябва да се рискува с приемането на Украйна в алианса. " Ако избухне обаче пълномащабна война, тя ще бъде по границите на някои страни от НАТО ", предизвести Зеленски.

На този декор Пентагонът заяви, че  руската военна интензивност по границата с Украйна, в това число и в Черно море, продължава.

Позицията на Москва не закъсня.  Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не желаят война с Украйна и се изрече позитивно за получените от Съединени американски щати оферти в областта на сигурността, съобщи Ройтерс. " Американските оферти са по-добри от предложенията, получени от НАТО ", сподели Лавров и добави, че чака да се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкън в идващите две седмици.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон сподели в телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин, че Русия би трябвало да зачита суверенитета на прилежащите си страни , заяви източник от Елисейския замък, представен от Ройтерс.  " Президентът Путин каза, че желае разговорът да продължи и че е значимо да се работи за използването на Минските съглашения ", съобщи източникът и сподели още, че съветският президент е изразил нежеланието си обстановката към Украйна да ескалира.

По-късно денем стана ясно и, че Москва вкарва възбрана за няколко представители на Европейския съюз да влизат на територията на Русия, съобщи Франс прес, като се базира на съветското външно министерство. В официално съобщение на съветското ведомство се споделя, че мярката е в отговор на  " неуместната политика на едностранни наказания " на Брюксел.

Нота, уведомяваща за разширение на листата на представителите на Европейски Съюз със възбрана да влизат в Русия, беше изпратена в представителството на Евросъюза в Москва, съобщи ТАСС. В черния лист влязоха ръководители на европейски частни военни компании (ЧВК), както и представители на властови органи, които носят персонална отговорност за воденето на антируска политика, посочи съветското външно министерство.

" Руските ответни ограничения засягат преди всичко ръководителите на обособени европейски ЧВК, настоящи в разнообразни райони на света, които по незнайни аргументи не провокират алергия у брюкселските еврочиновници. В листата са включени и представители на силови ведомства, на органи на законодателната и изпълнителната власт в редица страни членки на Европейски Съюз, носещи персонална отговорност за прокарването на антируска политика и налагането на ограничения, накърняващи законни права на рускоезични поданици и медии ", показва то.

Ведомството добавя, че ЕС продължава " непозволената си, деструктивна и безсмислена политика на едностранни ограничавания против Русия ".
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР