Напрежението между българските граждани и чуждестранните вече е голямо, каза

...
Напрежението между българските граждани и чуждестранните вече е голямо, каза
Коментари Харесай

Дороволец за бежанците: В началото беше магия, сега агресията е по-голяма от съпричастността

Напрежението сред българските жители и задграничните към този момент е огромно , сподели пред БНР Невяна Филева, доброволец в Центъра за посрещане на украинските бежанци във Варна. Тя определи обстановката като " много обострена ".
" В началото беше някаква магия . Аз не съм очаквала, че в днешно време може да има такава огромна добрина от всички страни. Имаше голяма вълна от донори и от доброволци. Когато страната стартира да оказва помощ, да пречи, да структурира, сега, в който потекоха пари и финансиране, доста хотели се отвориха. Сигурността, че хотелиерът ще си получи паричките, отвори голяма леглова база. В първите дни за всяко едно легло сме се борили, за всяко едно дребосъче сме се борили. След това последва едно оттегляне и  сега експанзията, забележима в града на всички места, е по-голяма, в сравнение с съпричастността . "

 Стотици украински бежанци се събраха на Поход на мира, с цел да благодарят на хотелиерите, които ги приютиха в базите си и ги избавиха от войната. Слънчев бряг, 20 април Снимка: БГНЕС

Датата 31 май, оповестена за завършек на подпомагането за настаняването и издръжката на украински жители, не е ясна от през вчерашния ден, тя е ясна от много време обратно и " държавното управление продължава да върви след събитията ", разяснява Филева в предаването " Преди всички ". По думите ѝ оттук насетне времето е прекомерно малко и всички се надяват, че този период ще бъде продължен .

" Тази неизясненост основава извънредно доста проблеми и при нас. Продължаваме да посрещаме украински бежанци, продължаваме да ги настаняваме с неяснотата какво вършат те след няколко дни и за какъв брой време ги настаняваме. "

Според Невяна Филева е било неточност, че първоначално бежанците са били настанени в 3-, 4- и 5-звездни хотели , а сега желаеме да ги преместим   " в почивни станции от предишния век и те да бъдат щастливи от това ".

Само във Варна има над 20 хиляди души , съобщи тя.

" Аз не знам къде могат да се открият такива 20 хиляди места след 20 дни, при започване на туристическия сезон. Туристическият сезон не е склонен да продължи по този метод програмата . "

 Снимка: БГНЕС

Филева добави, че някои хотелиери са склонни да удължат престоя на украинците, само че против актуалното възнаграждение , а това, което планува страната оттук насетне е " доста по-нисък бюджет, с цел да може програмата да не е атрактивна ".

" И да не стане по този начин, че хората да са на хотел и на отмора, а да могат по най-бързия метод да се интегрират . Докато те са на хотел, изключително по Черноморието, те в действителност считат, че са на отмора. "

Ако в предходен стадий при приема на бежанците са били попълвани регистрационни формуляри с самостоятелен номер и повече информация за желанията и професионалния статус на бежанците, в този момент " щяхме да бълваме решения " и по-оптимално да ги разпределим в страната, счита Филева.

" Да знаем – пращаме 5 души в Козлодуй, тъй като са нуклеарни енергетици, пращаме 20 души в Тетевен, тъй като са възрастни , в нетрудоспособна възраст и ги настаняваме в почивна станция, пращаме тези майки там. Всеки човек може да бъде открит, професионално обгрижен и да е ясно по какъв начин се структурира превозът – по какъв начин прелокираме 20 хиляди души на следващия ден. "

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 

Снимки в обявата: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР