Напрежение в момента между БАН и НИМХ няма. Има напрежение

...
Напрежение в момента между БАН и НИМХ няма. Има напрежение
Коментари Харесай

Зам.-председателят на БАН: Има напрежение между нас и министър Вълчев

Напрежение сега сред Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология няма. Има напрежение сред нас и министъра на образованието Красимир Вълчев. Това сподели в предаването „ Тази сутрин” по bTV член кор. Константин Хаджииванов, зам.-председател на Българска академия на науките.

Той допусна, че това напрежение се дължи на погрешна информация, която министърът е получил.

“Никога не е ставало дума в последните месеци Национален институт по метеорология и хидрология да остане в Българска академия на науките. Става дума за това, че ние имахме сделки с министъра по какъв начин да се извърши по най-елегантния метод целият „ развод”, сподели Хаджииванов.
Бюджет 2019 провокира искри сред Българска академия на науките и МОН Министърът на образованието съобщи, че Академията търси борба с страната поради отхвърли им Национален институт по метеорология и хидрология да премине към МОН
„ Имахме сделка, че учените, които желаят да останат в Българска академия на науките, ще останат в Българска академия на науките със съответните си активи”, добави той.

„ Нашият митинг е против това, че внезапно, без ние да чакаме, в Закона за бюджета на страната се появяват едни преходни и заключителни разпореждания, които изобщо не им е там мястото”, добави зам.-председателят на Българска академия на науките.
След среща при премиера: Метеорологичният институт излиза от Българска академия на науките Учените, които се занимават единствено с просвета, ще избират дали да останат в Национален институт по метеорология и хидрология или в Академията
От Академията се тормозят, че имуществото и архивът, без да са се договаряли за него, както и всички останали права и отговорности, минават към МОН.

„ Няма нито един текст в отбрана на тази сделка за хората, които желаят да останат в БАН”, сподели Хаджииванов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР