Напрегнатата ситуация в Украйна се превръща в ужасяваща дипломатическа криза.

...
Напрегнатата ситуация в Украйна се превръща в ужасяваща дипломатическа криза.
Коментари Харесай

Кризата в Украйна може да доведе до сериозни последствия за космонавтиката

Напрегнатата обстановка в Украйна се трансформира в ужасяваща дипломатическа рецесия. На фона на това галактически специалисти от всички страни се състезават да предвещаят по какъв начин всичко това ще повлияе и космонавтиката. Чертаят се както позитивни, по този начин и негативни сюжети за световното развиване на галактическото дело.

В кратковременен проект нещата не стоят по никакъв начин добре за световното галактическо дело. Влошаването на взаимоотношенията сред Съединени американски щати и Русия, както се обрисува, могат да имат неприятни последици, само че ще пострада ли “Международната галактическа станция ” от това? НАСА пенсионира галактическите си совалки през 2011 година и от този момент до ден сегашен (а се обрисува да е по този начин и до 2017 година) в Съединени американски щати няма създаден галактически транспортен съд, който да е подготвен да извежда астронавти до околоземна орбита. В случая НАСА безусловно напълно зависи от Русия за превоз на астронавти. Мнозина се питат – в случай че взаимоотношенията се влошат още повече, дали Русия няма да откаже да извозва американските астронавти? Но взаимоотношението сред Русия и Съединени американски щати не е единствено еднопосочно – Русия също е според, тъй като “Международната галактическа станция ” е съвсем напълно издигната с американски совалки (като съветският сегмент от години стои незавършен). В подобен предполагаем неприятен сюжет Щатите ще се осмелят ли да лишават опцията на руснаците да посещават станцията?

Но в случай че си мислите, че галактическите взаимоотношения сред Съединени американски щати и Русия се изчерпват единствено с това, грешите. Глобалната космонавтика е извънредно тясно обвързвана. След 2011 година в Съединени американски щати стартира създаването на частни галактически кораби. Отскоро тези частни кораби доставят потребен товар на “Международната галактическа станция ”. Един от тези кораби е “Сигнус ” на Орбитал. “Сигнус ” се извежда в космоса с ракета “Антарес ”, само че първата степен на ракетата употребява модифицирани съветски мотори “НК-33 ”, в този момент под името “Аероджет Aj-266 ”. И част от работата по първата степен се организира в бюро Южное, което е на Украйна.

 AJ26-58 engine

Двигателите на американската ракета “Антарес ” в действителност са модифицирани съветски мотори “НК-33 ”, а част от работата по първата степен на ракетата се извършва и от украинското бюро Южное. Image credit: NASA

Като изключим “Международната галактическа станция ”, Русия напълно зависи от американските междупланетни сонди, с цел да доставя на Марс своите научни принадлежности, тъй като страната до момента няма нито една изцяло сполучлива марсианска задача.

Някои галактически компании, като International Launch Services, въпреки и американски, употребяват съветски галактически ракети за извеждането на спътници в орбита.

Ако приемем, че Съединени американски щати се наложат търговски наказания на Русия. Представете си, че компании като ILS не могат да работят, представете си, че НАСА към този момент няма да е в положение да купува места на галактическите си кораби “Союз ”… Нещата стават в действителност забавни в този случай…

А по какъв начин стоят нещата с Европа и Русия? Забравяме ли, че в някои връзки връзките сред тях е даже по-тясна от тази сред Съединени американски щати и Русия? Руски ракети “Союз ” изхвърчат от европейския космодрум Куру.

За доста от галактическите запалянковци, които са съперници на галактическото съдействие, всичко това е добре пристигнало. Тези галактически запалянковци разсъждават по следния метод – до момента в който е имало галактическа конкуренция, Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики са се състезавали и космонавтиката е вървяла напред. Няма ли конкуренция, космонавтиката е в застой. Анализатори, които гледат по този метод на нещата, считат по този начин: да, при допустимо най-лошите сюжети нещата не са положителни в кратковременен проект, съдействието може да рухне. Но това би подтикнало обособените страни да развиват независимо технологии – като да вземем за пример, Съединени американски щати да ускорят работата си по пилотираната космонавтика и по-бързо да се откъснат от Русия. Русия ще направи същото. И надлежно, би имало съживление, нов напредък на космонавтиката.

Не всички мислят по този начин. Други галактически запалянковци и специалисти считат, че даже и при неприятни политически връзки сред обособените страни, съдействието в космонавтиката постоянно е вървяло относително безпрепятствено и по този начин ще е и в бъдеще. Неслучайно планът “Аполо-Союз ” е бил извършен преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Оптимистите споделят – влошат ли се политическите взаимоотношения, космонавтиката постоянно оказва помощ за решаването на нещата по кротичък път. “Международната галактическа станция ” е страховит знак по тази причина по какъв начин две до неотдавна враждуващи страни си стискат ръцете и стартират дружно да градят нещо. Отзвукът от такива взаимни планове е голям. Възможно ли е точно станцията да се окаже това, което ще сдобри ситуацията?

Нещо повече, преди 24 часа на страниците на НАСА беше оповестена фотография на сегашния екипаж на “Международната галактическа станция “. На оповестената през вчерашния ден фотография шестте астронавти от Съединени американски щати, Русия и Япония театралничат дружно с костюмите си и националните си флагове. Случайно или не? Изпращат ли астронавтите обръщение към света?

Интересен е анализът на галактическият публицист Джеймс Оберг, който е работил дълги години в НАСА (справка – тук). Оберг планува разнообразни разновидности – в случай че връзките сред Съединени американски щати и Русия се влошат сериозно, не просто може да се стигне до ускоряването на създаването на американски галактически кораби. Но също по този начин американските астронавти биха могли да остават на борда на “Международната галактическа станция ” не шест месеца, както е в този момент, а в продължение на година или даже по-дълго. Освен това “Международната галактическа станция ” може да бъде евакуирана при положение на повреда единствено с съветски галактически кораби – може би най-сетне в НАСА още веднъж ще помислят за авариен вид, за евакуация с американско возило.

Оберг преглежда и разновидността да бъде притеглен различен сътрудник, в случай че Русия се окаже обезсърчителен подобен. Има още една страна с изключение на Русия, която може да извозва астронавти до галактическа станция и назад – и в тази ситуация това е Китай. Поканването на Китай в плана “Международна галактическа станция ” може да им обезпечи нужното почитание на Запад. Това е опция, въпреки че Оберг позволява опцията да не е оптимална и да носи опасности.

Частните галактически кораби още не са подготвени да извозват астронавти до станцията. Например за “Драгън ” още не е създадена спешната система, която да избави екипажът при политане. Но са вероятни някои други забавни разновидности – да вземем за пример, може би след единствено няколко месеца могат да се трансформират сегашните капсули, да се оборудват със седалки и така нататък за завръщане на астронавтите и евакуация.

За всеки случай вероятностите в бъдеще са доста, опциите са доста. Винаги има първоначален път.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР