Напредъкът на Северна Македония по пътя към Европейския съюз е

...
Напредъкът на Северна Македония по пътя към Европейския съюз е
Коментари Харесай

Радев: С.Македония в ЕС е стратегическа цел, но да зачитат правата на българите

Напредъкът на Северна Македония по пътя към Европейския съюз е стратегическа цел на България, само че тя не може да се осъществя без югозападната ни съседка да извърши критериите за участие в Европейски Съюз и без някогашната югорепублика да зачита правата на жителите, които намерено декларират българската си еднаквост. Това акцентира президентът Румен Радев на експертна полемика по тематиката, оповестяват от неговия прессекретариат.

Разрешаването на въпросите в двустранните връзки сред България и Република Северна Македония изисква политическа воля, деен институционален разговор и постигането на необратимост в построяването на добросъседски връзки, уточни президентът.

Той акцентира, че България чака преустановяването на говора на омразата против България, както и на медийните и публични акции за стигматизиране на хората, които са запазили българското си съзнание, без значение от натиска и репресиите в тоталитарното минало.

От основно значение за развиването на двустранните връзки е прекратяването на дискриминирането на жителите в РСМ, които намерено показват българската си национална еднаквост, оповестиха и участващите в срещата учени, дипломати и публицисти.

Те желаеха законови гаранции за зачитането на правата на българите в Северна Македония.

Фалшификацията на исторически извори и литературни творби също следва да бъде прекратена, а текстовете на учебници, пояснителни бележки на исторически монументи, както и на формалните страници на научни, просветителни и културни институции, да е в сходство с истинските източници и историческата истина, безапелационен беше Румен Радев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР