Напредъкът на минната индустрия в грижата към околната среда и

...
Напредъкът на минната индустрия в грижата към околната среда и
Коментари Харесай

Добиваме част от металите на бъдещето

Напредъкът на минната промишленост в грижата към околната среда и задачите на декарбонизацията  

Минната индустрия е при започване на веригата на доставки и с цел да може крайният ползвател да използва с отговорност към околната среда и климата, би трябвало продуктите и стоките да са били създадени от отговорно добити първични материали. Именно това вършим ние.

Като представители на минерално-суровинния отрасъл изследваме, добиваме и преработваме железни руди, съдържащи мед, злато и сребро. Всъщност добиваме част от металите на бъдещето, без които по този начин модерният зелен преход няма по какъв начин да се реализира. Днес, повече от всеки път, виждаме гигантската нужда от елементарен достъп до надеждна сила, все по-съвършени технологии, по-бързи цифрови решения, изкуствен интелект, сигурни електрически автомобили и транспортни връзки. С мисъл за бъдещето и климата желаеме и екологосъобразни решения. Светът се развива доста динамично, а в основата на това развиване стоят суровините.

Базираната в Канада „ Дънди Прешъс Металс “ е обществена минна компания, листвана на фондовата борса в Торонто. Вече 18 години тя усъвършенства модела си за ръководство на производството на минерални, медни и златосъдържащи концентрати  и основава положителни практики на международно равнище, като предизвиква отговорността към здравето, сигурността и околната среда, наред със споделените изгоди за напредък и вложенията в хората и общностите. „ Дънди Прешъс Металс “ е измежду 15-те водещи минни компании в ръководството на своите екологични и обществени въздействия съгласно оценката S&P Global Corporate Sustainability Assessment за 2021 година и 2022 година и това подрежда и България напред във връзка с грижата за околната среда и декарбонизацията.

Да постигнеш висока оценка

В България „ Дънди Прешъс Металс “ създава два рудника – „ Ада тепе “ – за открит рандеман в Крумовград, област Кърджали, и „ Челопеч “ - за под земята рандеман в село Челопеч, Софийска област. И до момента в който добивното ни дружество в Крумовград е новоизградено, пуснато в употреба през 2019 година, сдобило се с най-съвременна, енергоефективна техника, то в Челопеч рудникът е в употреба от средата на предишния век.

Когато през 2004 година грижа за рудник „ Челопеч “ стартира да поставя вложителят „ Дънди Прешъс Металс “, предприятието беше остаряло, амортизирано и изискващо незабавна потребност от осъвременяване – както на добивните способи, по този начин и на цялата индустриална инфраструктура и уреди. И в случай че в България терминът декарбонизация нашумя в последните години, то при нас този развой стартира още тогава. Най-много вложения в тази посока бяха направени в интервала 2009-2010 година и не са спирали до през днешния ден.

Първите стъпки в понижаване на въглеродния отпечатък

Сблъсъкът ни с това що е въглероден отпечатък, по какъв начин се пресмята той, по какъв начин да го понижим и още доста въпроси, стана през 2011 година Тогава консултантите ни от „ Денкщат “ ни спомагаха да проумеем смисъла на оценката на значимите тематики, на обсег 1, 2 и 3, на емисионните фактори, на това коя година е свястно да приемем за базова, по отношение на която да съпоставяме, по какъв начин да идентифицираме спомагателни области за усъвършенстване. И по този начин пътуването ни стартира, неизбежно обвързвано и с публикуването на първия ни Доклад за резистентност, съдържащ първите ни сметки и поети задължения. Целта ни беше до 2020 година да понижим характерния си отпечатък по отношение на базовата 2009 година с 20%.

Инвестиции

Благодарение на вложения от близо 90 млн. $ в построяването на под земята трошачен комплекс и система за превоз на рудата до повърхността с гумено-транспортни ленти, още през 2012 година доста намалихме потреблението на дизелово гориво за извоза на добитата руда. През 2014 година изградихме и лично товарище за концентрат наоколо до индустриалната площадка. С всички подхванати ограничения до края на 2021 година сме постигнали 35% понижение на характерния въглероден отпечатък във връзка с обсег 1 и 2 по отношение на базовата 2009 година

През 2020 година започнахме поетапна замяна на леките ни дизелови коли с бензинови хибриди, като през последните три години сме подменили 12, а за идната година сме бюджетирали закупуването на още 5. Макар дизелът да е сменен с бензин, резултатът е осезателен, защото емисионният фактор на бензина е по-нисък. Ефектът от хибридните коли върху въглеродния отпечатък не е толкоз значителен, само че понижава приблизително с към 4 тона CO2 на година.

От 2004 до 2021 година потреблението на електрическа енергия на сдружението ни в Челопеч е намаляла с 19 % на звук добита руда. В допълнение, за съкращаване на въглеродния отпечатък от потреблението на електрическа енергия, през 2022 година договорихме закупуване на зелена сила за идващите 4 индустриални години, което ще докара до генериране на 87 000 тона CO2 по-малко или обезпечаване на към 31% зелена сила за двете сдружения на Дънди в България.

Какво още в ограниченията за декарбонизация

Последният шлагер, обвързван с потреблението на дизел, е пилотният ни план за тестване в подземна индустриална среда на три електрически минни машини – сонда, товарач и камион. Сондата към този момент се приготвя за работа подземен, а другите две машини чакаме в края на първото тримесечие на тази година. Плануваме през 2023 машините да работят в паралел с дизеловите и при потвърдена успеваемост, ще изведем от употреба дизеловите през 2024.

Като компания сме си сложили още по-амбициозни цели и сме се заели посредством колаборация с сътрудници по веригата ни за доставки да понижим още въглеродния си отпечатък по осезателен метод до 2025 година

 



Константина Градева-Василева е ученик е на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ и има магистърска степен по инженерна геоекология. Професионалният й път стартира в Техническия университет в София като специалист в профилирана лаборатория по екологични технологии и запазване на околната среда. След това работи в Държавен фонд „ Земеделие “ и в Министерството на стопанската система. През 2004 година става инженер „ Опазване на околната среда “ в „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД. Бързо натрупва опит и през 2011 година става шеф „ Здраве, сигурност, околна среда и връзки с обществеността “. Сега е шеф „ Устойчиво бизнес развиване “.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинДънди Прешъс Металс ESG ПоследниНай-четениСписанието 128 Добиваме част от металите на бъдещето Туризъм 128 Замъкът Лаакен – от брюкселските дантели до кралските оранжерии Политика 244 От коя рецесия желае да ни избавя държавното управление? Транспорт 688 „ Неописуема неточност “: Испания похарчи 258 млн. евро за прекомерно огромни влакове Политика 1352 Борисов разграничи ГЕРБ от Владислав Горанов Пазари 1368 Двуполюсен валутен режим е напът да размени господстващия $ Индустрии 4685 Гигапресите са напът да прекроят автомобилното произвеждане Компании 312 Кризата в индийския конгломерат Adani се задълбочава Политика 236 Политическа партия и Демократична България подписаха съдружно съглашение To:know 936 Съединени американски щати изненадаха с нови наказания по „ Магнитски “; Българските импорт и експорт счупиха върховете Имоти 9760 След нездравословния връх: Задава ли се спад в цените на парцелите през 2023 година? Компании 5464 За ден Alphabet изгуби $100 милиарда поради прибързания си отговор на ChatGPT Индустрии 4685 Гигапресите са напът да прекроят автомобилното произвеждане Енергетика 3356 „ Газпром “ желае наказателна клауза от България поради спрените заплащания Европари 3002 Новата районна европрограма ще разрешава и саниране на къщи Компании 2765 „ Главболгарстрой “ към този момент поглежда към водорода ПолитикаОбновена 2513 Прокуратурата упрекна някогашния енергиен министър поради „ Булгаргаз “ Бюджет и финанси 2420 Русия бележи невиждан растеж в бизнес вложенията Компании 2363 КФН издаде лиценз на още един осигурител на българския пазар Компании 2318 Какво желае българинът съгласно Индекс на пълноценния живот? Всички новиниЕнергетика 128 ВЕИ са напът да покорят международния пазар на електроенергияОще от СписаниетоВиж всичкиПромяната от вътрешната страна – прикрит капацитет за бизнесаЕвро(O)позицияХолдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата икономикаШампиони в нововъведенията economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР