Попитахме няколко дами да ни споделят какво виждат от висотата

...
Попитахме няколко дами да ни споделят какво виждат от висотата
Коментари Харесай

Преходът към нисковъглеродна енергетика не е лек процес

Попитахме няколко дами да ни споделят какво виждат от висотата на своя връх в кариерата.

Знаем, че отвисоко се вижда надалече. Хората стигнали до един връх, са извървели пътя до такава степен. Минали са пред своите компликации, само че пътешествието продължава към нови върхове. Те са подготвени да разясняват верни и неправилни решения, които оказват помощ или пречат да се развиваме.

Първият участник в тематиката е Ваня Иванчева, изпълнителен шеф на Shell България.

Глобалната енергийна система е в преход от система, която включва към 80% изкопаеми горива с ненамалени въглеродни излъчвания, към система, която би трябвало да реализира нулеви чисти излъчвания на въглероден диоксид допустимо най-рано (засега ориентирана към 2050 г.). Целта е да се премине към система, която разчита на възобновими и нуклеарни енергийни източници, а не на изкопаеми горива.
Голямата смяна
Трансформацията евентуално ще бъде пътешестване до края на XXI век. В сюжета на Shell " Небе 2050 " се показва свят, в който световното стопляне е лимитирано до 1,5 ° C до края на века спрямо прединдустриалните равнища, нефтът и природният газ съставляват единствено 4% от международната енергийна система през 2100 година В другия сюжет, наименуван „ Архипелаг “, нефтът и природният газ към момента съставляват 16%. Но и в двата сюжета делът на нефта и газа е надалеч по-нисък, в сравнение с в този момент.
Сигурност на доставките
За да се поддържат сигурни доставките на сила, жизненоважно е светът да не демонтира сегашната енергийна система по-бързо, в сравнение с може да построи бъдещата. Правителството, промишлеността и потребителите имат основна роля, в случай че светът желае да реализира по-амбициозната цел за климата на Парижкото съглашение на Организация на обединените нации. Shell поддържа смели политики и регулации, които обезпечават стопански тласъци за създаване на търсене на нисковъглеродна сила, като в същото време подсигуряват сигурността на доставките. Shell е главно петролна и газова компания, само че би трябвало да балансираме действителностите и без разтърсвания да изпълним преход от компания, която преференциално добива, търгува, обработва и доставя петрол и газ, към такава, която преференциално взе участие в енергийната система на бъдещето. Енергийните артикули, които продаваме, са в основата на сегашната енергийна система в света. Конвенционалните горива също спомагат за сполучливия преход към силата на утрешния ден: да вземем за пример природният газ добавя възобновимата енергия; обичайните горива се употребяват за произвеждане на нисковъглеродни технологии; и извлечените от петрол пластмаси отиват във вятърни турбини и слънчеви панели. Преходът към чисти нулеви излъчвания изисква надеждни и сигурни енергийни системи.
Инвестиции
Обявихме, че чакаме да влагаме 10-15 милиарда $ през 2023-2025 година, с цел да подкрепим създаването на нисковъглеродни енергийни решения, в това число електронна подвижност, зареждане на електрически автомобили, нисковъглеродни горива, произвеждане на възобновима сила, екологични решения, водород и CCUS. Планираме да засилим водещата си позиция в нисковъглеродните горива и да станем един от международните водачи в зареждането на електрически автомобили.
Двигател на новото
Shell има повече от 30 000 публични зарядни точки в света, които чакаме да се усилят до към 70 000 до 2025 година и 200 000 до 2030 година Китай, Европа и Съединени американски щати са нашите основни пазари за зареждане на електрически автомобили. Енергийният преход обаче е обвързван освен с предлагането, а и с търсенето. Клиентите би трябвало да желаят артикули с ниски и нулеви въглеродни излъчвания и да разполагат с вярното съоръжение, с цел да ги употребяват.

В тези преломни времена сполучлив ще е този водач, който си дава ясна сметка за провокациите в сегашната действителност, умее да се извиси над рутинните задания и проблеми и работи за образуването на визия за компанията в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект и знае по какъв начин тази визия навременно да се приземи в съответната действителност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР