Напредък в сегашните преговори между Русия и Украйна ще проправи

...
Напредък в сегашните преговори между Русия и Украйна ще проправи
Коментари Харесай

Спиране на тази трагедия. Ердоган е готов да организира среща между Путин и Зеленски

Напредък в сегашните договаряния сред Русия и Украйна ще проправи път за среща сред украинския президент Володимир Зеленски и неговия съветски сътрудник Владимир Путин . Това сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на новия кръг от договаряния, който стартира във вторник в Истанбул.

Турция е хазаин на срещата сред украински и съветски представители. Двете делегации се срещат за първи път онлайн от две седмици насам. В понеделник Володимир Зеленски заяви, че ще бъде отстояването на "суверенитета и териториална целокупност " на страната.

Новият кръг от диалози стартира във вторник сутринта с тирада на турския президент Ердоган. В нея той изрази "дълбоко страдание ", че спорът към този момент се намира в своята пета седмица. По думите му другарството на Турция и с двете страни я задължава да посредничи за разрешаването на спора.
 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на обръщението си към съветските и украински договарящи в Истанбул, 29 март 2022
"Прекратяването на тази покруса зависи и от двете страни ", сподели Ердоган. "Постигането на преустановяване на огъня и мир допустимо най-скоро е в интерес на всички. Смятаме, че към този момент навлязохме в интервал, в който са нужни съответни резултати от договарянията ", добави той.

В речта си турския президент сподели още, че както Русия, по този начин и Украйна имат своите "основателни опасения ", само че към този момент е време за резултати. Той добави, че страната му е подготвена да семейства и среща на най-високо равнище сред Путин и Зеленски.

Турция, която е страна членка на НАТО, споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море и поддържа положителни връзки и с двете страни. Въпреки че дефинира нашествието на Москва в Украйна като неприемлива, Анкара се опълчи на западните наказания.

В понеделник министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба сподели, че главната цел на страната му е договарянето на преустановяване на огъня. Същия ден украинският президент Зеленски уточни още, че и предлагането на гаранции за сигурност на Русия като част от спокойно съглашение. Той е заявявал такава подготвеност и в предходни свои изказвания. Това би включвало запазването на Украйна без нуклеарно оръжие, сподели Зеленски.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР