Направихме нормален бюджет, който да не изгони инвеститорите и да

...
Направихме нормален бюджет, който да не изгони инвеститорите и да
Коментари Харесай

Асен Василев защити Бюджет 2023 като „нормален, който няма да изгони инвеститорите“

Направихме естествен бюджет, който да не изгони вложителите и да не сложи под риск обществените финанси. Това сподели финансовият министър Асен Василев в изявление за БНР, в което още веднъж отбрани. Според него финансовата рамка ще придвижи напред на страната, изключително в случай че успеем да приключим процесите по присъединение на страната в Шенген и еврозоната.

Бюджетът също по този начин не стяга коланите, сподели Василев и изброи: „ Има 12% нарастване на пенсиите; нараснали са и съвсем всички обществени разходи; има нарастване на лекарските и учителските заплати, както и над 600 млн. лв. в допълнение нарастване на заплатите в администрацията.

„ Има рекордна капиталова стратегия. Този бюджет не понижава или орязва трагично разноски, и все пак сме в границите на разрешените 3%. Това се случва, тъй като съумяваме да си съберем налозите “, сподели Василев и подсети, че се връща по-високото Данък добавена стойност върху цената ан газ след превъзмогването на енергийната рецесия. Запазването на 9-процентнаната ставка за ресторантьорите обаче оправда със поръчката за изсветляване на бранша – за каквото по-ниските налози помагали.

Според него растежът на Брутният вътрешен продукт не е надценен, както считат някои анализатори и хора от бизнеса. „ Ръст от 1,8% е една концепция по-нисък от този, който ще реализираме. През първото тримесечие бяхме на 2,3%. Очаквам, че второто тримесечие ще сме над 2%. Напълно постижимо е в края на годината да има растеж от 1,8% “, уточни Василев.

Финансовият министър разяснява и настояването на синдикатите да се намерят още 300 милиона лв., нужни за нарастване на заплатите в бюджетната сфера. „ Всичко е допустимо, само че е въпрос на преценка дали тази политика би трябвало да се организира. Моят съвет е доста деликатно да се огледа какви са заплатите, какъв брой са се вдигнали през последните няколко години и дали изборно да се покачват в някои браншове. В момента се подхожда с идентичен критерий към всички. Ако депутатите решат да вдигнат изборно заплатите в някои браншове, това е тяхно право. “

По отношение съответно на възнагражденията на заетите в Министерството на вътрешните работи, Василев дефинира като безразсъдно покачването, желано от служителите на реда, които излязоха на митинги в София и други градове.

Василев подсети, че през 2022 година те са получили 20% нарастване на заплатите. Според синдиката обаче тези средства са не са били нарастване на заплатите, а обезщетения „ за присъединяване си в битката с COVID-19 “.

„ Това да се прави ново нарастване в системата на Министерство на вътрешните работи, без да се реформира тази система, без от нея да бъдат извадени пенсионерите, които са над 5000 души, на мен ми се коства не доста рационално “, сподели Василев.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР