Напоследък зачестиха разкази за мечки, доближаващи хората и за възможни

...
Напоследък зачестиха разкази за мечки, доближаващи хората и за възможни
Коментари Харесай

Броят на мечките в България не е нараснал

Напоследък зачестиха разкази за мечки, доближаващи хората и за вероятни рискове и за двете страни при такива срещи (виж петиция за избавяне на мече и апели за отстрел на нападнала ловджия мечка). " Дневник " потърси за коментар Александър Дуцов, неправителствен специалист от Сдружение за дива природа " Балкани ", който е един от създателите на одобрения от екоминистерството План за ръководство на кафявата мечка 2008-2018 година и Владимир Тодоров, биолог откривател на мечки към Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българската академия на науките.

Увеличава ли се броят на мечките в България и постанова ли се отстрел, с цел да се защитят хората?

 Александър Дуцов е Председател на Управителния съвет на Сдружение за дива природа
© Александър Дуцов, Личен списък

Александър Дуцов е Председател на Управителния съвет на Сдружение за дива природа " Балкани " и един от създателите на План за ръководство на кафявата мечка 2008-2018г. На фотографията реже с клещи стоманеното въже на бракониерска примка, откакто хванатата в нея мечка е упоена. На мечката е подложен нашийник с предавател и тя е пусната на независимост, само че след 4 месеца тя е убита, а нашийникът - открит срязан.

- Александър Дуцов: Данните не приказват за увеличение на популацията. Генетичният мониторинг отпреди 6 години несъмнено сподели по-ниска бройка от публично докладваната от горските чиновници.

Популацията се въздейства от доста фактори. Има изсичане на гори, само че регионите към селата и някогашни пасища обрастват и подивяват. Така мечки се появяват тук-там, които са обитавали преди 100-200 години и се разселват. В същия миг има неофициални данни за доста сериозна преса на бракониерство върху популацията.

Преди 10 години всички заинтригувани страни достигнахме до извода, че мечките е належащо да се ръководят единствено в посока понижаване на спора с хората. Това значи, че в случай че мечки се появят в нова територия, би трябвало да се оставят необезпокоявани. Възможен е отстрел за поддържане на популацията в избрани рамки. И са наложителни ограничения при поява на изгубили боязън от хората мачки.

 Владимир Тодоров, помощник към ИБЕИ-БАН и член на СДП Балкани, изследва данни за мечките в България. Той събира данни за интензивността и размера на територията на мечката посредством GPS-нашийници, които от време на време излъчват сигнал за местоположението на животното. Досега е уловил 15 и е маркирал 14 мечки в предпазена зона
© Владимир Тодоров, Личен списък

Владимир Тодоров, помощник към ИБЕИ-БАН и член на СДП Балкани, изследва данни за мечките в България. Той събира данни за интензивността и размера на територията на мечката посредством GPS-нашийници, които от време на време излъчват сигнал за местоположението на животното. Досега е уловил 15 и е маркирал 14 мечки в предпазена зона " Централен Балкан ", като за жалост част от тях са убити от бракониери.

- Владимир Тодоров: В момента мечките са в интервал на интензивно хранене с цел да натрупат ресурси преди зимния сън. Поради неналичието на храна това води до съкращаване на дистанцията с хората.

За нападателни по отношение на индивида мечки в обитаеми места не съм чувал. Имаше случай по време на лов предходната седмица, само че не бих го определил като експанзия, а по-скоро като реакция при суматоха. По време на лов лаят кучета, гърмят пушки, гоначите викат. Това плаши всяко животно и внезапно попаднало на човек, то може да го нападне, с цел да се избави.

Защо мечките са предпазени, в случай че броят им е прекалено огромен?

- Александър Дуцов: Първо, няма данни за прекалено огромен брой. А и в природата няма параметър " свръхпопулация " - това е субективна оценка основана на боязън, ползи и персонално отношение. А за какво са предпазени... Мечката е тип " чадър " - опазването ѝ подсигурява здрава екосистема, в която и други типове растения и животни живеят при положителни за тях условия.

- Владимир Тодоров: По данни на единствения осъществяван мониторинг на типа в България наклонността е към понижаване на типа, а не увеличението му. Камоли " прекалено ".

Достатъчна ли е отбраната на мечките?

- Александър Дуцов: Законодателно мечките са добре предпазени. Основните популации са в национални паркове, резервати и зони от европейската мрежа " Натура 2000 ", има отбрана по Закона за биологичното многообразие. Убиването им е вписано в Наказателно-процесуалния кодекс като престъпно действие с наказване до 5 година затвор и до 10 хиляди лева санкция.

Проблемът е в контрола - парковите рейнджъри нямат съоръжение и пълномощия за задържане на нарушителите, полицията не счита бракониерството за съществено наказване, прокуратурата и съдът не отделят нужното внимание на такива каузи, с цел да доведат до ефикасна присъда. Публична загадка е и, че високопоставени представители на полиция, съд и прокуратура практикуват незаконен лов.

- Владимир Тодоров: Мечката е с най-високата степен на отбрана съгласно българското законодателство. Отговорност носят и Министерството на околната среда и водите, и Министерството на земеделието, храните и горите и си трансферират топката. Дори когато някой поеме отговорност, то в никакъв случай не е в точния момент. Над 80 мечки са убивани годишно от бракониери, допустимо е броя да е много по-голяма.

Кога е целесъобразно ликвидиране на мечка?

- Александър Дуцов: В Плана за деяние за кафявата мечка са разказани всички параметри на проблематичните мечки. Отстрелът се подхваща при законна самозащита. Това значи поява на субект, който макар ограниченията за прогонване продължава да навлиза в обитаемоте места, не изпитва боязън от хората, не бяга при поява на човек, атакува домашни животни, кошери или овошки наоколо до урбанизирани територии.

- Владимир Тодоров: Нормативната уредба изисква да се подхващат редица ограничения, преди да се стигне до последната - отстрелът. Те включват прогонване и пренасяне на проблематичния субект.

Но опити за прогонване има само от пострадалите, които палят огньове, гърмят пиратки и други сходни. За пренасяне пък става въпрос извънредно рядко и то, единствено когато е вдигнат доста звук, както е при случая в Сопот сега.

Ако се стигне до разрешаване на отстрел, процедурата изисква привикване на комисия, включваща представители на Районна дирекция по горите, Районна ревизия по околна среда и водите, локалната власт и други. Щетите по овошките или кошерите се изплащат от Министерството на околната среда и водите. Разрешителното за следващи ограничения е най-често за отстрел и се подписва първо от министъра на земеделието и след това от министъра на околната среда.

Има ли задоволителен надзор върху мечките, които са убити като рискови?

- Александър Дуцов: Всяка отстреляна мечка се записва. Разбира се, има късмет да се убие и безвреден субект, изключително когато се тръгне на гонка и се убие първата забелязана мечка в региона. Но по-често се издебва точната, като за стръв се употребява жертва на мечката и тя се отстрелва, когато се връща наново да си дояде.

- Владимир Тодоров: Често ставаме очевидци на една процедура, която може да внесе основателни подозрения дали е убит тъкмо проблематичният субект - когато животното е убито надалеч от обитаемото място и най-често бива свален наедрял мъжки образец, който е прекрасен ловджийски трофей.

Каква е силата на Плана за деяние за мечката?

- Александър Дуцов: Планът изтече 2018 година и съгласно закона не е ясно дали неговата годност продължава до появяването на нов проект - както е с проектите на националните паркове - или не. Според тълкуванията на Министерство на околната среда и водите сега няма проект.

- Владимир Тодоров: Планът за деяние е нормативен документ с по-скоро целесъобразен темперамент. Досегашният проект работеше релативно добре и бе един от дребното изпълнявани проекти за деяние за предпазен тип. Би следвало да бъде настоящ до основаване на нов подобен, само че сега спазването му е по-скоро въпрос на избор. Естествено, без значение от Плана има закон и разпоредба, които задават нормите на запазване на типа.

Топлото време пречи на зимния сън и през ноември мечките са към момента дейни. Това постанова ли някаква смяна в ограниченията?

- Александър Дуцов: Параметрите на околната среда са променливи и постоянно трансформират държанието на индивидите. Някои мечки не спят зимата и посещават хранилките с царевица на ловните структури.

Със сигурност е нужно да се възстановят екипите за незабавни случаи, които оценяваха необикновени обстановки с мечки и предприемаха нужното - прогонване, хващане и пренасяне, слагане на електропастири, при нужда препоръчване на отстрел.

- Владимир Тодоров: Не бих споделил, че се постанова смяна, само че би трябвало да се работи превантивно. Има одобрени способи за предотвратяване на стадата от диви животни - електропастири, пастирски кучета, контейнери за боклук със специфични механизми. Последното важи единствено в случаите, когато боклукът не отива в близката долчинка, несъмнено.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (161)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР