Напоследък все повече се говори за обучение по финансова грамотност

...
Напоследък все повече се говори за обучение по финансова грамотност
Коментари Харесай

Необходимост ли е финансовата грамотност за нашите деца

Напоследък от ден на ден се приказва за образование по финансова просветеност и предприемачество за деца, а родителите си задават въпроса: “Необходимо ли е и с какво е потребно на детето ми?”.

В учебно заведение не се приказва задоволително в детайли за това по какъв начин да управляваме парите си, вместо те нас. Затова екип от педагози и психолози, дружно със експерти от финансовата сфера, приготвят този значим курс за дребните възпитаници – Финансова просветеност за деца. Той е нужда, тъй като все по-рано децата се сблъскват с разнородни области на публичния и икономическия живот, а родителите не постоянно съумяват навреме да ги приготвят за отговорно ръководство на финансови средства и схващане на правилата в стопанската система. “Вярваме, че посредством геймификацията в курса, квалифициран за дребните възпитаници, децата възприемат доста по-лесно и дълготрайно фундаментални финансови принципи”, споделят от детски просветителни центрове SmartyKids.

Изграждането на вярно отношение към парите, без да съществуват табута към тях, като това, че те са нездравословни е една от стъпките, които следват. Тримесечният курс Финансова просветеност е една от авторските просветителни стратегии на SmartyKids, която се преподава в 30 от центровете в мрежата на организацията в страната.

„ Все повече деца сполучливо минават през тези курсове и изготвят сполучливо своя първи бизнес проект. Обучението е уместно за деца сред 8 и 14 години, като ги учи да опознават главните понятия в стопанската система – пари, валута, фамилен бюджет, финансово обмисляне, доход, разход, заем, права на потребителя и доста други. Включват се умишлено в обмисляне и разпределение на фамилния бюджет, могат да съхраняват отговорно и да боравят безвредно с банкови карти. Също по този начин развиват предприемаческите си умения – акумулиране на средства, вложения, лихви и облага. Не на последно място - грижат се за сигурността на своите пари, отнасят се сериозно към посланията на рекламните анонси и възнамеряват първата си бизнес активност с схващане “, коментират спецификите на курсовет.

Специалистите им учат децата от дребни, че парите са средство, което би трябвало да се ръководи отговорно и с схващане какво стои зад комплицираните финансови понятия като да вземем за пример: спестявания, бюджетиране, вложение (как да влагам, за какво да влагам, отношение към риска), обезпечаване и други Освен познания, курсът подчертава върху развиването на на практика умения на децата, нужни в всекидневието им.

Родителите също дават позитивен отзив от курса и образованието на децата. „ Лек и занимателен метод, посредством който се сервира значима информация”, споделя Боряна Б., майка на 13-годишната Елена.

“Детето ми се усеща решително, когато пазари единствено. А аз съм доста по-спокойна, че прави верния избор в магазина. Планира и икономисва без нашата интервенция. “ - споделя Мария В., майка на 9-годишния Мирослав.

„ Информацията е поднесена по забавен метод, децата стават по-уверени в себе си и добиват самочувствие. А преподавателите са страхотни - децата ги обожават! “ споделя Ваня К., майка на 2 деца, посещаващи SmartyKids.

За SmartyKids

SmartyKids е водеща интернационална мрежа от детски просветителни центрове,
с 350 центъра в 11 страни по света. В България над 60 SmartyKids центъра работят с деца на възраст от 4 до 14 година, предлагайки занимания по: Ментална аритметика - за деца от 4 до 12 години, Бързо четене - за деца от 7 до 12 години, Финансова просветеност - за деца от 8 до 14 години и напълно скоро започващия курс Красив почерк, който е за деца от 7 до 12 години.

Методиките на SmartyKids включват приети международни практики на преподаване и подходи за интелектуално развиване при децата. Екипът от преподаватели се стреми да направи процеса на образование толкоз занимателен, че детето изцяло да се отдаде на играта, в същото време разгръщайки своя интелектуален капацитет.

Заниманията по ментална аритметика въздействат върху цялостното развиване на детето и не са тясно ориентирани единствено към математическите му умения. Ползите от проучването на ментална аритметика са: възстановяване на концентрацията и паметта, развиване на аналитичното мислене на детето, увеличение скоростта на разбиране на информация, развиване на креативното мислене, автономия и убеденост.

Със SmartyKids Бързо Четене се развива обич към четенето, СУПЕРпамет, схващане на прочетеното, скорост на четене, просветеност, усещане и обработка на информация.

Със SmartyKids Финансова просветеност децата се учат да бъдат виновни към парите и финансите си, схващат по какъв начин работи стопанската система и банковата система, вземат независими финансови решения в детска възраст.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР