Напоследък сьомгата е сред най-препоръчваните от диетолозите храни. Този вид

...
Напоследък сьомгата е сред най-препоръчваните от диетолозите храни. Този вид
Коментари Харесай

Горчивата истина за сьомгата в родните магазини

Напоследък сьомгата е измежду най-препоръчваните от диетолозите храни. Този тип риба се предлага най-много поради изключителното наличие на чудодейните омега-3 мастни киселини, които оказват благоприятен резултат върху здравето на организма ни, положителния тип на тялото, както и върху мозъка ни.

Специалистите по хранене не стопираха да натякват, че сьомгата подкрепя активността на сърцето, обостря влошеното зрение, подмладява и защищава от меланхолия. Появи се даже изказване, че тя има податливост да защищава от голям брой рискови болести, измежду които и рак.

За да се възползват от невероятното въздействието на сьомгата по-заможните нашенци не пестят средства и се стараят колкото се може по-често да поставят на трапезата от чудодейната риба, чийто кг не е по никакъв начин на ниска цена.

Оказва се обаче, че всичко това е една огромна илюзия, защото скъпата сьомга, която се предлага в огромните търговски вериги у нас, не е изключително богата на омега-3 мастни киселини. Източник на тези есенциални мастни киселини могат да бъдат най-вече сьомгите в дивата природа, и най-много рибите, обитаващи Северния ледовит океан.

 Печена Сьомга

Но рибата, която българският консуматор, може да откри в питателните магазини, се отглежда във ферми и садки в Норвегия и други северни страни. Това разкри самостоятелният специалист по риболовство, аквакултури, риболовно и водно дело инж. Николай Кисьов, представен от МарицаБг.

Специалистът даде да се разбере, че питомната сьомга се зарежда само с неестествен гранулиран фураж, в който няма и грам от потребните омега-3 мастни киселини.

Същите могат да се намерят в обилие само в дивите хищни сьомги, които ловуват дребни рибки, хранещи се с океански растителен планктон. Но пък такива екземпляри не доближават до родните пазари.

За сметка на това шаранът и толстолобът, които населяват свободно водоемите и се зареждат с планктон, са превъзходен източник на мастни киселини.

Инж. Николай Кисьов уточни, че една порция от родните риби е задоволителна, с цел да си набавим нужната дневна доза от омега-3 мастни киселини. А те от своя страна са и доста по-евтини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР