Напоследък различни политици и анализатори не спират да ни обясняват

...
Напоследък различни политици и анализатори не спират да ни обясняват
Коментари Харесай

Коментар на Петър Волгин: Нищо страшно няма в предсрочните избори

Напоследък разнообразни политици и анализатори не стопират да ни изясняват какъв брой неприятен вид били предварителните избори. Щели да се проведат през лятото, пък изборната интензивност щяла да бъде ниска, пък резултатите щели да са същите, тъй че никакъв смисъл нямало, пък доста пари щяло да коства. Разбира се, това са глупави причини. В актуалната обстановка няма по-нормален вид с изключение на предварителните избори. И това беше ясно още на 4 април вечерта. Това, че някои хора едвам в този момент схванаха този факт, си е за тяхна сметка. А най-нефелният мотив против предварителния избор е, че щял да повтори резултата от 4 април. Първо, както е споделил древногръцкият мъдрец Хераклит, не можеш да влезеш две пъти в една и съща река. И, второ, политическата обстановка е извънредно динамична, което пък води до смяна в настройките на гласоподавателите. Така че мощно са се объркали тези, които считат, че след новите избори нищо значително нямало да се промени.

Най-малкото, а това в действителност е и най-важното, спечелилият ще бъде различен. Разбира се, всичко може да се случи, само че към този момент най-вероятно ми наподобява „ ИТН “ да завоюва изборите. Неведнъж съм обяснявал за какво считам, че тази партия има огромен капацитет, по тази причина в този момент няма да се дублирам. Ще напомня единствено, че множеството български гласоподаватели демонстрираха, че желаят ръководство, друго от това на ГЕРБ. И по тази причина е напълно естествено на предварителния избор те да дадат гласа си за тази политическа мощ, която има максимален късмет да победи ГЕРБ. Слави Трифонов постъпи доста вярно, когато без ненужно отсрочване върна мандата. Така съблюдава главното си заричане към гласоподавателите да не влиза в безпринципни сделки с огромните партии. Естествено, някои дейности на „ ИТН “ в Народното събрание могат и би трябвало да бъдат подложени на критика. 

Нека не забравяме обаче един доста значим факт. „ ИТН “ е единствената партия, чиито депутати не са взели участие в никаква власт – законодателна, изпълнителна, общинска. Лидерите и основните настоящи лица на останалите парламентарно показани политически сили, в това число и на тези, които с горделивост са си закачили табелката „ партии на смяната “, от дълго време са част от политическия хайлайф. Някои са били дългогодишни депутати, освен това от ръководещи болшинства, други пък са били министри или са заемали други значими държавни постове. И по тази причина в този момент ми е доста смешно да виждам по какъв начин едни хора, от дълго време инкорпорирани в политическото статукво, в този момент го играят дейни борци против същото това статукво.

Да се върнем към предварителните избори. „ Любимият “ ми мотив, който привеждат критиците на подобен избор е, че щяло да коства доста скъпо и че тези пари можело да се похарчат за някакви доста по-важни неща. Извинете, но ние дадохме милиарди за едни изтребители, които са безусловно непотребни, пък в този момент да се тръшкаме за няколко десетки милиона, несъмнено не е съществено това. Скъпи на триците, евтини на брашното, се назовава сходно държание. Ако доведем до дъно логиката на лъжеспестовността, би трябвало просто да отменим изборите, всички избори. И по този начин ще спестим голямо количество пари. А с тези пари след това ще си купим още ненужни самолети.

В умозаключение ще кажа, че колкото по-рано се проведат предварителните избори, толкоз по-добре. И се надявам депутатите в идващия парламент да се заемат с много по-важни тематики, в сравнение с нещата, които обсъждаха през последните дни. Защото, извинете, но Изборният кодекс ни е най-малкият проблем. Ние сме най-бедната страна в Европейския съюз. Ние сме страна, в която общественото разслоение непрестанно се усилва – ето за това би трябвало да се тревожат ръководещите, които и да са те, а не дали ще се гласоподава с машини или с пощенски гълъби. 

 фотография: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР