Напоследък чуваме големи новини за Марс почти всеки ден, въпреки

...
Напоследък чуваме големи новини за Марс почти всеки ден, въпреки
Коментари Харесай

Скорошна вулканична дейност говори за възможен живот на Марс

Напоследък чуваме огромни вести за Марс съвсем всеки ден, макар че единствените пратеници на планетата са нашите правилни другари, марсоходите. Сега е алено и прашно, само че учените знаят, че там е имало вода преди милиарди години. Но какво друго се случва там?

Очевидно вулканична активност. Нови доказателства сочат, че Марс е имал дейни вулкани в релативно близко минало.

Според CNN орбиталните сонди към Марс са изпратили на НАСА изображения на регион, който в никакъв случай не са виждали до момента. Според учените вулканите са изригвали на планетата преди към 50 000 години. Да, това наподобява като далечно минало. Но като се има поради, че планетата е на милиарди години, в действителност това се случва много скоро.

Въпросният регион се простира на към 13 км дължина с към 32 км „ вулканична пролука “ към него. Изследователите считат, че тази област се демонстрира заради събитие, при което разширяващите се газове са довели до детонация на магмата.

Снимките демонстрират региона на Марс Elysium Planitia, покрай екватора му. Тази област е бивше огнище на вулкани, с региони, където кората на планетата се напуква.

Какво в действителност значи всичко това? Това изобретение допуска, че даже сега на Марс може да се случи вулканична интензивност. Това евентуално се случва под повърхността и евентуално е повода за сеизмична интензивност, която е уместно наречена Marsquakes.

И има късмет Марс да е бил населен под красивата си алена повърхнина и да има някакъв живот в този район. Изследователят от Планетарния теоретичен институт Дейвид Хорват приказва по-нататък за това изобретение.

„ Характеристиката на това находище безусловно поражда опцията към момента да има вулканична интензивност на Марс и е завладяващо, че последните земетресения на Марс, открити от задачата InSight, са получени от Cerberus Fossae …

Взаимодействието на възходящата магма и ледения субстрат в този район може да обезпечи удобни условия за микробния живот напълно неотдавна и усилва опцията за действителен живот в този район. „

Има още толкоз доста за научаване за Марс. Но, в случай че не друго, това изобретение в допълнение ни удостоверява, че планетата най-вероятно е жива.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР