Напомням на читателите, че първоначално мисията бе насрочена за 2-ри

...
Напомням на читателите, че първоначално мисията бе насрочена за 2-ри
Коментари Харесай

УСПЕХ: Чисто нова ракета Фолкън 9 изведе в орбита GPS спътник!

Напомням на читателите, че в началото задачата бе планувана за 2-ри октомври. В последните секунди на противоположното преброяване обаче бордовият компютър откри проблем с моторите “Мерлин ” и приключи процедурите по изстрелване. Последващият разбор сподели, че става въпрос за дреболия – бяха открити останки от лак, който кардинално се нанася върху моторите за тяхното предотвратяване от разяждане, а по-късно се отстранява. Понеже той не е бил отстранен в точния момент, блокирал клапаните. Оказа се, че същите следи от лак били открити на още две нови ракети “Фолкън 9 ” – в това число тази, която ще би трябвало да изведе до МКС кораба “Крю Драгън ” с четирима астронавти.

Бързата диагностика доведе до напълно леко отсрочване на старта на пилотирания транспортен съд “Крю Драгън ”. Сега задачата е планувана за 15-ти ноември в 03:29 ч. българско време. 

Но да се върнем на днешния полет. Напоследък рядко се случва СпейсЕкс да разчита на ракети с напълно нови първи степени, като компанията разчита главно на към този момент върнати такива от предишни задачи. Доскоро Департментът по защитата, който e основал програмата GPS, изискваше чисто нови ракети за задачите си. Същото се отнасяше и за НАСА – американската галактическа организация не желаеше да изстрелва астронавти с рециклирани степени. Наскоро обаче НАСА отстъпи от това условие, а по-късно и Департментът по защитата. Следователно в бъдеще по-рядко ще следим задачи с нови “Фолкън 9 ”. 

Днес новата първа степен си свърши прелестно работата, след което извърши меко приземяване върху роботизираната океанска плотформа “Разбира се, че към момента те обичам ” девет минути след началото на задачата.

Това бе третото снабдяване на GPS сателит в космоса от ракета на СпейсЕкс. Предишните две изстрелвания също приключиха сполучливо и също така имаше още едно изстрелване през август 2019 година, което разчиташе на ракетата на Юнайтед Лонч Алайънс “Делта 4 ” в среднотоварен вид. Това бе последният полет на среднотоварна “Делта ” преди нейното пенсиониране.

Спътниците GPS се строят от аерокосмическия колос Локхийд Мартин.

Запис от днешното изстрелване – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР