Напитката Иван-чай е известна отдавна в Русия и търсена сред

...
Напитката Иван-чай е известна отдавна в Русия и търсена сред
Коментари Харесай

Целебният Иван-чай - всички здравни ползи на едно място!

Напитката Иван-чай е известна от дълго време в Русия и търсена измежду най-различни пластове на обществото. Произвежда се индустриално от края на 18-ти век и се назовава Копорски чай, по името на село Копорие, където за първи път е проведено производството му.

Горската върбовка е многогодишно тревисто растение, с тесни листа, дълго и гъсто коренище- до 40 см и четка от съцветия. Размножава се от коренище и семена и пораства до метър и половина на височина.

Растението има прелестен усет, мирис и цвят при варенето и може да се употребява, като изцяло замести обичайния чай и чаени питиета, освен това не съдържа кофеин и няма противопоказания. Иван-чай може да се назова повсеместен домакински лек, даже балсам на младостта. Както знаете, всички болести се предизвикват от нерви и това растение ще ви помогне да се справите със напрежението и неврозите.

Останалите болести се предизвикват от неприятна екология, а Копорският чай оказва помощ да се отстранен всички тежки метали и отрови от тялото. Той се оправя даже с отравяне и махмурлук, оказва помощ за бързо възобновяване след съществено заболяване.

При постоянна приложимост Иван-чай укрепва и почиства кръвоносните съдове, възстановява налягането, покачва имунитета към инфекциозни и вирусни болести, почиства кожата, покачва потентността и цялостния тонус на тялото.

 Иван-чай

Смята се, че Иван-чай съдържа към 70 потребни микроелемента, което значи по-голямата част от таблицата на Менделеев. В огромни количества – желязо, манган, мед и в по-малки – калий, калций, исполин, бор, никел, литий. Съдържа флавоноиди, които имат спазмолитично, холеретично и диуретично деяние. Притежава дъбилни субстанции, танини, алкалоиди, хлорофил, пектин.

Що се отнася до витамините, Иван-чаят е богат на витамин А, без който растежът и обновяването на епителните кафези е невероятно. Този витамин е виновен за хубостта на кожата, косата и ноктите, оказва помощ в битката с инфекциите.

Витамините от група В в състава на Иван-чай са нужни за доста жизненоважни биохимични реакции, което е изключително значимо за вегетарианците и тези, които съблюдават християнски постове. Те вземат участие в метаболизма, контролират работата на нервната система. Иван-чай съдържа повече витамин С спрямо лимона, само че при варене по-голямата част от него се унищожава.

При това потребният Копорски чай има редица здравословни свойства и се употребява освен като трапезна напитка, само че и като лечебно растение. Добре се комбинира с други целебни билки като риган, лайка, мента и понася добре топлинна обработка, запазвайки своите лечебни и вкусови свойства.

Настойките и отварите от Иван-чай имат стягащи, хемостатични, противовъзпалителни свойства, успокояват нервната система и подтикват активността на сърцето.

Във тип на настойка Иван-чай се употребява при главоболие и бодърствуване, като противовъзпалително средство при язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, колит.

 Иван-чай, Копорски чай

Иван-чай е потребен при болести на стомаха, червата, стоматит, тонзилит, дерматит, слънчеви изгаряния. Външно, настойката се ползва за промиване на рани, язви, натъртвания, болки в ставите. Има омекотяващо, заздравяващо рани, леко слабително и седативно деяние.

Лечебният чай се пие при главоболие, нервни болести (епилепсия, делириум тременс), бодърствуване, анемия. Притежава най-високо протеиново число – 1:400, от всички известни растения, т.е. мощен противовъзпалителен резултат.

Важни позитивни свойства имат напитките от върбовия чай. Факт е, че не съдържа кофеин и може да се употребява от хора, за които той е противопоказен.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР