Напълно очаквано – в хода на новата геополитическа обстановка Европа

...
Напълно очаквано – в хода на новата геополитическа обстановка Европа
Коментари Харесай

Европейският съюз ще има собствена орбитална интернет групировка

Напълно предстоящо – в хода на новата геополитическа конюнктура Европа не се доверява на Съединени американски щати и предлаганите американски услуги като “Старлинк ”, надлежно от 2024 година Европейски Съюз ще има своя формация за нискоорбитален сателитен интернет.

Решението бе взето от Европейския парламент с 603 гласа “за ”, 6 “против ” и 39 “въздържал се ”.

“Така се родиха европейските спътници IRIS2 “, оповестява евродепутатът Кристоф Грюдлер от Обнови Европа. “Тези спътници ще са потребни за държавните управления, само че също по този начин и за жителите, доставяйки интернет до най-слабо обвързваните райони ”.

По всичко наподобява, че идващото поле на междудържавната галактическа конкуренция ще е в околоземната орбита и в построяването на нискоорбитален сателитен интернет, тъй като от ден на ден държавни управления виждат капацитета в тези групировки, изключително след осъзнаването, че услугата “Старлинк ” на Илон Мъск е незаменима на фронта в Украйна. Но в същото време меденият месец за “Старлинк ” свърши – в миналото обсъждана като мрежа без ограничавания във форсмажорни условия, през днешния ден украинските управляващи би трябвало да се преценяват с разпоредбите, наложени от СпейсЕкс. Самата Гуин Шотуел, президентката на компанията, удостовери, че Украйна е управлявала дронове чрез “Старлинк ”, само че концепцията на мрежата не е да служи за ръководство за оръжия, надлежно СпейсЕкс взема ограничения това към този момент да не се случва.

Този и други фактори, като да вземем за пример подслушването на телефона на Меркел от тайните служби във Вашингтон, най-сетне са убедили европейците, че имат потребност от лични мрежи и системи.

За страдание през миналите десетилетия Европейски Съюз, както и ЕКА, не оценяваха напълно нуждата от самостоятелност от другите галактически страни. Бяха взети неправилни решения, като да вземем за пример построяването на площадка на европейския космодрум Куру във Френска Гвиана за съветските ракети “Союз ”. Така и не бе основан европейски пилотируем галактически транспортен съд и астронавтите на ЕКА до неотдавна използваха кораби “Союз ”, а неотдавна разчитат на американски кораби “Крю Драгън ” за достъп на МКС. Но най-лошото е, че главната европейска ракета “Ариана 5 ” ще бъде пенсионирана тази година без нейният заместител “Ариана 6 ” да е подготвен и по този начин европейците ще зависят от Щатите дори за сателитните си транспорти.

Дано евробюрократите да са разбрали, че ситуацията е доста сериозно и че даже и да се вземат най-хубавите ограничения, те към този момент ще са закъснели.

За повече информация по отношение на вчерашното решение: Европейски парламент

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР