„Намирам за справедливо искането на някои българи да има промени

...
„Намирам за справедливо искането на някои българи да има промени
Коментари Харесай

Доц. Кунчев за третата вълна: Не плашим никого, но има опасна тенденция

„ Намирам за заслужено настояването на някои българи да има промени в наредбата за наложителна карантина за българите, влезнали с страната в ситуацията на пандемия. Сигурен съм, че ще намерим най-точната формула със Здравното министерство “, това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска национална телевизия.

„ ПСР тест и антигенен бяха приравнени, само че на границата се признава единствено първият. Това е въпрос на тълкуване. ПСР пробата е златният стандарт. Ако желаеме да сме сигурни, че не сме пропуснали някой болен, то това е решението.

За задачите на граничния надзор доста малко са страните, които одобряват и бързите проби. Повечето са като нас и към този момент това ще остане в действие “, добави здравният специалист.

Трета К-19 вълна

„ Причината за третата коронавълна е мъчно да се каже каква е. Често огромните епидемии протичат тъкмо по подобен метод. Такова нещо имаше и при птичия и свинския грип. Има дву- и три-вълното протичане.

Важен индикатор е какъв брой са преболедувалите, какъв брой са ваксинираните, какви са и по какъв начин се съблюдават ограниченията.

Целта не е да плашим някого, а да предупредим, че наклонността е към повишаване на броя на инфектираните “, разясни доцент Кунчев в утринния блок на Българска национална телевизия.

Разхлабване на ограниченията

„ Разхлабихме доста деликатно ограниченията. С моловете имаше известна неправда – имаше доста други огромни вериги, които работят. Имайте поради, че ние се опитваме да се предпазим от „ обществения “ темперамент на мола, а не комерсиалния – да не се събират доста хора на едно място, което постоянно се случва там

Тръгването на учениците или отварянето на мола не са измежду аргументите са предстоящата нова вълна “, сподели основният държавен здравен контрольор.

Натиск върху НОЩ

„ Никой не се бърка на решенията ни и това, което предлагаме в НОЩ. Все отново е обикновено да чуваме какво се случва в стопанската система ни. Няма напън – има продан на мнение, от време на време и на висок звук, само че това е обикновено.

Защо мислите, че при един биологичен развой би трябвало да има някой персонално виновен, който го е провокирал.

Хора ме срещат на улицата и ме упрекват, че „ аз нося и провокирам “ епидемията. При нас е значимо да го ограничим – няма по какъв начин да спрем ковид с каквито и да било ограничения, само че може да бъде държан под надзор, с цел да не унищожи здравната система и да не останат хората без опция за помощ “, сподели доцент Кунчев.

Парламентарните избори

„ Когато ни извикаха на консултациите за идните парламентарни избори ние казахме, че няма по какъв начин да се даде точна прогноза за времето на вота. Определянето на датата на изборите си беше решение на президента Румен Радев и той го взе.

Дали ще има доста или малко заболели, то избори изрично ще има. Просто ще се проведат по много по-сложен сюжети.

Но въпреки всичко 4 април е надалеч. Нека мине февруари, тъй като виждате, че почна растежа на новозаразените дневно “, предизвести здравният специалист.

К-19 ваксини

„ Ваксинирането върви по проекта „ тъкмо колкото ваксини влязат в България – толкоз се имунизират “. В понеделник ще решим по какъв начин да действаме с имунизациите на „ АстраЗенека “, сподели доцент Кунчев.

Конспиративни К-19 теории

„ Засега държим нещата под надзор у нас, само че има натурален метод на насърчаване на вирусите. Там ни е ролята, само че тя е доста лимитирана.

В момента основата причина за тази трета К-19 вълна не са ограниченията и тяхното разформироване, а новите разновидности на вируса “, разясни съобщи основният държавен здравен контрольор.

За да се избегне заразяването с някоя от разновидностите на К-19 той предложи: „ Ако до момента дистанцията до момента бе метър и половина, то в този момент би трябвало да стане 2,5. Ако до момента сте носили елементарна маска, само че в този момент би трябвало да носите профилирана “.

„ Хубавото е, че имунизациите пазят – даже и да не е на 100%, то най-малко защищават от по-тежко протичане на болестта и съдбовен край “, добави ексепртът.

Зимни курорти и сигурност

„ Ако забележим взривоподобно увеличение от болни на някои места, то ограниченията още веднъж ще бъдат затегнати. На този стадий няма такова нещо.

Контролът в тези курорти е непрестанен, а и от там споделиха, че имат доста анулирани резервации “, увери доцент Кунчев.

Фалшиво негативни К-19 проби

„ Не е стигала информация до мен за подправено негативни антигенни проби, само че не е изключено. Има партиди, които демонстрират подправено негативен резултат. Тестовете не са с еднообразно качество – това е ясно на всички. Именно поради това ние държим на ПЦР тестванията “, безапелационен бе съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР