Намерението на Оливер Ньотлинг е да се пенсионира на 40

...
Намерението на Оливер Ньотлинг е да се пенсионира на 40
Коментари Харесай

Живея с 870 евро месечно, за да се пенсионирам на 40

Намерението на Оливер Ньотлинг е да се пенсионира на 40 години. И желае до тогава да е заделил задоволително средства и да е вложил в борсови фондове, които да му разрешат до края на живота да се устоя от дивидентите и да не работи.

" Не става дума за твърдо закрепена цел, а за принцип на държание. Междувременно към този момент съм поспестил, а станахме и родители ", споделя Ньотлинг. Това, което е заделил досега, и в този момент му дава финансова независимост - може да вземем за пример да работи по-малко или пък да посвети по-дълго време на развъждането на щерка си. " В момента се възнамерявам, че мога да стана по-свободен и по-независим и преди пенсионирането на 40, даже по този метод окончателната независимост да се отсрочи ", споделя 32-годишният мъж.

Ньотлинг към този момент е съкратил времето, в което работи, и по този начин отделя повече внимание на персоналния си живот. Според него сред 20- и 30-годишна възраст човек придобива привичките за по-нататъшния живот. И този, който на тази възраст свикне да се храни здравословно и да спортува, най-вероятно ще продължи да прави това и по-късно. " По това време се поставят основите за здравословния, приемлив и сполучлив живот ", счита той.

Нима 870 евро стигат?

През 2020-а година Ньотлинг е изразходвал тъкмо толкоз за месечната прехрана на фамилията си, случвало се е даже да се оправят и с 630 евро. " Нямам възприятието, че се отнемам от нещо - методът ми на живот е подобен, " акцентира Ньотлинг. И споделя практичните си препоръки, измежду които номер едно е да се води книга за разноските на семейството - с цел да се види къде отиват парите и какво се разхищава от мързел или заради неприятни привички. Защото едни и същи потребности биха могли да се задоволят и с по-малко пари - в случай че да вземем за пример се смени доставчикът на ток или храната за обяд в офиса се носи от у дома.

Второто значимо - оптимистичната настройка към живота: " Това, което имам, ми стига. Понякога се купуват неща единствено поради чувството, че липсват. " На трето място е изборът на жилище - под девиза: " Толкова огромно, колкото е належащо, и толкоз малко, колкото е допустимо. " Ньотлинг живее с приятелката си и с щерка си в жилище от 46 кв.м. " Използваме площта оптимално дейно. А и живеем покрай работата, което пести и време, и огромните разноски за автомобил, " споделя той. В компактното жилище и режийните разходи са по-малко.

Постоянно се запитвам: " коства ли си парите "?

От самото начало Ньотлинг се въодушевява от мисълта по какъв начин да спести най-вече. Затова да вземем за пример опитва няколко типа слушалки за душ, до момента в който откри коя прахосва минимум вода. Освен това внимава при покупката на уреди и употребява LED осветяване. Стреми се да купува колкото може по-малко - щом един ден множеството предмети по този начин и по този начин ще се изхвърлят. Но това за него не са ограничения, а наслаждение. Той се пробва изобретателно да се оправи с поправката на развалените уреди, да създаде нещо самичък или да вземе нужното чартърен.

" Вече нямам нужда да употребявам ", акцентира Ньотлинг, само че отбелязва също по този начин, че сред времето и парите има връзка - колкото по-малко време имаш, толкоз повече пари харчиш. Изтъква, че не би се отказал от вървене на заведение с другари от пестеливост, правил е и пътешестване с платноходка за 1000 евро. " Всеки път си задавам въпроса: коства ли си парите? " Пандемията и произлизащата от нея нужда да се работи от у дома е принудила фамилията да наеме по-голямо жилище, където Ньотлинг има кабинет. Но както акцентира - офертата била доста преференциална.

Ньотлинг се дефинира като " фругалист " - човек, който се стреми оптимално бързо да натрупа капитал, с цел да спре да работи и да живее здравословно. Той поучава директно след края на следването и намирането на работа да се дефинира една задоволително висока сума за икономисване. " Така да вземем за пример когато станеш млад родител, ще има на какво да разчиташ и ще можеш да си по-спокоен ", показва Ньотлинг, който счита да възпитава и щерка си в този дух. " Тя би трябвало да знае, че парите не порастват по дърветата и че можеш да бъдеш удовлетворен и с малко. "

Философията не е комплицирана

Печели колкото можеш повече, изразходвай колкото може по-малко и инвестирай с колкото може по-голяма облага - това е правилото на фругалистите, които контактуват в специфични конгреси и споделят проектите си в блогове. Всички се управляват от задачата да спрат да работят преди достигането на пенсионната възраст. А желаят да реализират това като пестят в продължение на години и влагат във фондове или недвижими парцели, от чиито дивиденти или наеми да се устоят след това. Сред най-ярките образци за почитателите на придвижването е един канадски софтуерен инженер и блогър, който, прилагайки сходна тактика, е съумял да се пенсионира на 30 години, написа " Зюддойче Цайтунг ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР