Намалява напрежението след вчерашната експлозия в полско градче на границата

...
Намалява напрежението след вчерашната експлозия в полско градче на границата
Коментари Харесай

Войната в Украйна | Нарастват съмненията дали взривилите се в Полша ракети наистина са руски

Намалява напрежението след вчерашната детонация в полско градче на границата с Украйна, при която починаха двама души. Първоначалните изказвания на, откакто през вчерашния ден Москва нанесе най-тежкия си удар от началото на войната.

Информациите от вторник вечерта са сложени под подозрение, тъй като е допустимо това да са били заблудили се ракети на украинската противовъздушна защита от вида С-300 или пък украинска зенитна ракета да е прихванала съветска над полската територия. Русия отхвърли да има нещо общо с трагичния случай, като министерство на защитата разгласява в своя Telegram канал позиция, наричайки информациите " умишлена провокация за ескалиране на обстановката ".

Експлозията обаче се случи след масирания съветски ракетен удар във вторник по редица градове в Украйна. Според украинския общоприет щаб са изстреляни над 100 крилати ракети, най-малко 73 от които са били прихванати от противовъздушната защита (ПВО). Изобщо не е изключено обаче някои от украинските зенитни ракети, пропуснали задачите си, да се взривят при рухването си на земята. Важно е да се означи, че през последните месеци Русия даже употребява зенитните установки С-300 и за пукотевица по наземни цели, за каквото те не са проектирани, защото армията изчерпва арсенала си от квазибалистични ракети " Искандер " и крилати ракети " Калибр ". Така че изобщо не е невероятно заблудила се украинска ракета С-300 да провокира детонация с сходен мащаб на полска територия.
Реклама
Според Киев вчерашната офанзива е най-тежката сходна от началото на войната през февруари. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че главната цел, както и преди, е енергийната инфраструктура.
Сдържани реакции на Запада
Няколко часа след детонацията, довела до гибелта на двама души, реакциите на Запада не престават да са сдържани. Полша, Съединени американски щати и техните съдружници в НАТО проверяват гърмежа, само че до момента наличните данни за допускат, че той може да не е породена от ракета, изстреляна от Русия, съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, представен от Reuters.

На въпрос дали е прекомерно рано да се каже, че става дума за ракета, изстреляна от Русия, Байдън сподели, че траекторията допуска друго. " Има предварителна информация, която оспорва това ", сподели той пред кореспонденти. " Не желая да го споделям, до момента в който не го проверяваме изцяло, само че е малко евентуално... да е изстреляна от Русия. Ще забележим ", заключи той.

AP заяви в сряда сутринта, че съгласно няколко самостоятелни източника от американското разузнаване ракетите не са изстреляни от Русия.
Реклама
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели в сряда, че представителите на Г-7 и НАТО на среща са осъдили бруталните дейности на Русия в Украйна и не престават да стоят единни зад управляващите в Киев, " колкото е належащо ". Във видеообръщение тя съобщи, че участниците са подготвени да оказват помощ на Полша в следствието на детонациите до границата с Украйна.
Реакциите на Полша
Във вторник късно вечерта представителят на полското държавно управление Пьотр Мюлер разгласи пред публицисти във Варшава, че страната покачва равнището на бойна подготвеност на обособени бойни елементи на своята войска. Той добави също, че полското държавно управление обмисля дали да задейства член 4 от устава на НАТО, съгласно който се организират съвещания сред членовете на алианса, откакто е зародила опасност за " териториална целокупност, политическа самостоятелност или сигурността " на някой от тях. По-късно стана ясно, че съвещания по член 4 ще бъдат свикани в щаб-квартирата на НАТО през днешния ден в 11 часа.
Разговорите не престават - Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет, разгласи изключително събиране на водачите на Европейски Съюз, които са с него в Бали в Индонезия на срещата на върха на Г-20. - Посланиците на страните от НАТО в Брюксел ще се обсъдят обстановката на изключителна среща в Брюксел, започваща в 11 часа българско време под председателството на генералния секретар Йенс Столтенберг (по принцип в сряда е постоянното им заседание). - Полският министър председател Матеуш Моравецки свика през днешния ден по обед Съвета за национална сигурност и защита. - В Литва президентът и министър председателят ще обсъдят рецесията на специфична среща. Свързани публикации Войната в Украйна | Противоречива информация за хипотетично съветски ракети, взривили се в Полша 15 ноември 2022, 22:44 Войната | Украйна завзе Херсон без пердах. Какво следва? 11 ноември 2022, 22:08 Войната | Русия твърди, че напуща Херсон без пердах, Украйна деликатно напредва 9 ноември 2022, 18:15 Войната в Украйна | Игра на дронове 28 октомври 2022, 16:20 Войната | Докъде ще стигне Путин в Украйна 14 октомври 2022, 12:26 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР