Наложи ни се да почакаме известно време, но ето че

...
Наложи ни се да почакаме известно време, но ето че
Коментари Харесай

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – почти перфектна

Наложи ни се да изчакаме известно време, само че не щеш ли Navi картите от сътрудниците на AMD към този момент започнаха да се появяват на пазара. Днес ще насочим вниманието си към Nitro+ Radeon RX 5700 XT, построена към по-мощния 5700 XT чип от новата RDNA архитектура на AMD и получил специфичната Nitro+ обработка от Sapphire.

Преди седмица ви представихме първата сходна карта – XFX Radeon RX 5700 XT Thicc II Ultra, която впечатли с прелестния си дизайн и макар, че беше малко шумна и своенравна, и имаше потребност от избрани настройки, изцяло оправда упованията. Ако би трябвало да съпоставим предлагането от Sapphire - Nitro+ е съвсем съвършена. Трудно е да си представим по-завършен и цялостен пакет в най-високия клас на AMD от това. И с помощта на някои хитри софтуерни трикове, Sapphire катапултира продуктивността на Nitro+ в напълно различен клас, поставяйки картата против титани като GeForce RTX 2080 Super и RTX 2080 Ti - всичко това, за по-малко пари. Да започваме!

Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT - спецификации

Sapphire показват техния взор върху последната " Navi " или публично RDNA графична карта на AMD - RX 5700 XT. Този чип е зареден до горе с разнообразни екстри и функционалности - първият графичен чип, направен по 7nm софтуерен развой, първият, който поддържа PCIe 4.0 стандарта (ще ви би трябвало процесор Ryzen 3000 и дъно с чипсет X570 за тази цел), и първият с архитектура RDNA, която би трябвало да даде ново начало за аления тим.

Комбинацията от RDNA архитектурата и 7nm индустриален развой усъвършенства доста енергоефективността и RX 5700 XT към този момент е много по-скромна при консуматорските си привички, спрямо Vega картите. AMD също прибавиха няколко потребни софтуерни трика, като Radeon Image Sharpening, с цел да изстискат още продуктивност и екстри от хардуера, въпреки че слонът в стаята е трасирането на лъчи - картите нямат характерен хардуер, отдаден на тази нова и съвременна технология (GeForce RTX 20хх към момента държат монопол).

Това ревю ще се концентрира върху дребните настройки, които Sapphire са създали с чипа, както и с крайната продуктивност на картата. Ето малко съпоставяне на спецификациите на Radeon RX 5700 сериите с миналата генерация Vega:

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена

А ето и взор към спецификациите на Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена

Когато би трябвало да приказваме за спецификации на хартия, най-голямата смяна в Nitro+ е тактовата периодичност. Базовите честоти на тази карта са по-високи от " Game " честотите на референтната RX 5700 XT. Тези честоти са минималните, които можете да очаквате да видите при гейминг, а при Nitro+ те се намират над 1900 MHz, а в някои игри видяхме и по-високи стойности.

Тази карта е бърза, а новаторският Trixx Boost на Sapphire може да я изстреля до неподозирани висоти, в случай че сте склонни да жертвате малко от резолюцията. Изстискването на толкоз продуктивност от Navi чиповете обаче не е лесна работа. Sapphire са заменили 6 и 8-пиновото зареждане на референтния дизайн с два 8-пинови входа, като в същото време са екипирали картата с най-хубавото въздушно изстудяване, с което компанията разполага - Tri-X.

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
Tri-X слага три вентилатора, като външните две се въртят с естествена скорост и посока, до момента в който по-малкият вътрешен се върти в противоположна на тях посока, с цел да усъвършенства въздушния поток в централната част на кожуха. Sapphire настояват, че тази система покачва конвекцията и обезпечава нискотемпературно и безшумно решение. В нашите проби това се удостовери - Nitro+ остава много по-хладна от референтния дизайн, а скоростта на вентилаторите рядко надвиши 1800 оборота. За съпоставяне, XFX Thicc II Ultra въртеше с сред 2100 и 2300 оборота в минута.

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
Новост в RX 5700 моделите Nitro+ са спомагателните ARGB перки, които Sapphire предлага, дружно с Nitro Glow функционалностите в софтуера Trixx. Ъпгрейдът коства спомагателни 30 $ и включва две 95 мм перки и една по-малка 87 мм за вътрешния вентилатор.

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
Светлината е доста значима за Nitro+. Ще намерите общоприетите RGB LED в логото на Sapphire в профил, само че компанията е добавила RGB светлини в по ръбовете, както и в логото на задната планка. Ако желаете да синхронизирате цялата тази дискотека с дънната си платка, Sapphire са добавили 3-пинов хедър в задната част на картата. Тези бонус функционалности отличават картата от по-бюджетните решения като Pulse Radeon RX 5700 да вземем за пример.

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
Дизайнът на Sapphire не разчита единствено на искра обаче. Тази карта е над 30 сантиметра, основно поради солидния нагревател и четирите топлоотводни тръби под кожуха. Sapphire са обезпечили в допълнение изстудяване на VRM модулите и паметта, 7+1+2 етапи за по-добър овърклок, както и отбрана от пресилване.

Друг прелестен миг е тройният BIOS. Вече сме привикнали с двете настройки - едната, която дава висока продуктивност за игри и втората, която би трябвало да даде по-безшумна работа. Тук Sapphire са добавили и трети режим, който разрешава да избирате софтуерно кой от горните два да ползвате посредством Trixx софтуера. Това отстранява нуждата да отваряте кутията и да премествате превключвателя ръчно.

Време е да забележим и по какъв начин се оправя картата в най-важната част - тестванията.

Тестова настройка Сравняваме Sapphire Nitro + Radeon RX 5700 XT със сходната по цена XFX Radeon RX 5700 XT Thicc II Ultra, както и с референтния Radeon 5700 XT, конкуренцията в лицето на GeForce RTX 2060 Super и RTX 2070 Super. За по-широк взор и повече участници в сравнението, вижте ревюто ни на референтните RX 5700 модели. Всяка игра, с която сме тествали, употребява вградените бенчмаркове на най-високи вероятни графични настройки, с изключени ограничител на фрагментите, Vsync и други характерни за Nvidia и AMD технологии (TressFX, TAA, Freesync/G-Sync).

Резултати

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена

Trixx Boost - малко по-ниска резолюция, доста по-добра продуктивност

Sapphire пуска своята много усъвършенствана версия на Trixx инструмента за овърклок и мониторинг, дружно с представянето на Nitro+ картата. Перлата в короната на този програмен продукт е функционалността Trixx Boost. Най-общо казано, тази алтернатива основава нови разграничителни качества за екрана, които можете да избирате непосредствено в играта - те са малко по-ниски от най-разпространените резолюции - 4K, 1440p и 1080p, само че по-малкото пиксели разрешават фрагментите за секунда да скочат доста. Това е и прелестна опция за хората, които желаят да играят с оптимално висок фреймрейт, да имат още един инструмент за оптимизация. Крайният резултат е неразграничим от нейтив резолюцията, само че игрите вървят с повече фрагменти за секунда.

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена

Sapphire споделят, че Trixx Boost би трябвало да работи и с по-стари видеокарти, а AMD прибавиха поддръжка за своя Image Sharpening в Radeon RX 470, 480, 570, 580, и 590. Той обаче работи единствено в DX9, DX12 и Vulkan игри. DX11 - най-разпространения рендърър, към момента не се поддържа. Тествахме Trixx Boost в няколко игри и можете да видите сами разликата в фрагментите за секунда.

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена
 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена

С задействан Trixx Boost, Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT реализира същите фрагменти за секунда, като GeForce RTX 2080 Super при 1440p. При 4K Nitro+ задминава тази карта и се доближава до 1200-доларовото страшилище RTX 2080 Ti (Ghost Recon и Far Cry). С малко спомагателни настройки в Wattman на AMD, евентуално можете да изстискате още продуктивност.

Тези трикове не са запазена марка на Sapphire. Можете да създавате сходни резолюции със същата цел и с различен програмен продукт. Много малко хора обаче ще тръгнат да теглят спомагателни стратегии с тази цел, а Trixx Boost прави това елементарно и доста по-вероятно да бъде употребявано.

Температури, звук и енергийни потребности

Тествахме потреблението като завъртяхме бенчмарка на F1 2018 за към 20 минути и проверихме показанията на нашия Watts Up Pro. Първата част на надпреварата, в която всички болиди са на екрана, е най-енергоемка.

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена

Силно овърклокнатата, осветена с RGB и екипирана с три вентилатора Nitro+ карта е много по-взискателна към зареждането, в сравнение с референтната RX 5700 XT, както се досещате. Navi чиповете обаче са много по-ефективни от Vega и могат изцяло да се съревновават с Nvidia.

Тествахме температурите, като оставихме Wattman отворен по време на бенчмарк от 5 обиколки в F1 2018, отбелязвайки най-високата температура в градуси по Целзий.

 Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT – съвсем съвършена

Що се отнася до звук, Nitro+ е по-тиха от мишок, за което имат виновност трите вентилатора - системата Tri-X на Sapphire работи сносно - в нито един миг перките не подвигнаха обороти над 1800.

Финални думи

И още веднъж би трябвало да зададем въпроса - би трябвало ли да си купите Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT? Има доста малко аргументи да не препоръчаме тази карта. Тя обезпечава съвършен 1440p гейминг и изцяло унищожава RTX 2060 Super, която идва на сходна цена. С активирането на Trixx Boost опцията можете да постигнете продуктивност на 2080 Super с най-малък отрицателен образен резултат. Тази хитра алтернатива може да трансформира Nitro+ в нещо, което по принцип не е - добра 4K карта.

Всички спомагателни екстри като сменяеми перки, голям брой RGB зони и сходни благинки, са просто
бонус - всички знаем, че продуктивността е водеща, когато става дума за видеокарти. А Sapphire са съумели да създадат доста привлекателен пакет, от който Nvidia могат умерено да стартират да се тормозят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР