"Наложеното от България вето на началото на преговорите за присъединяване

...
"Наложеното от България вето на началото на преговорите за присъединяване
Коментари Харесай

Заев срази България: Нарушихте приятелския договор

"Наложеното от България несъгласие на началото на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз е безотговорна неточност. Оставаме ангажирани с намирането на решение и сме уверени, че такова е допустимо без оборване на македонската еднаквост ", съобщи министър председателят Зоран Заев в послание към жителите.

„ За всички нас е ясно, че до този миг Европейският съюз не реализира единодушие по отношение на одобряването на преговорната рамка за нашата страна. Тази безотговорна неточност е горчива вест за цялата ни нация”, сподели той.

„ България наложи несъгласие и наруши Договора за добросъседство и другарство, като застана по този метод на пътя на нашата европейска интеграция, за която институциите на Европейски Съюз и държавите-членки, в това число и България, няколко пъти потвърдиха, че изпълняваме изцяло условията”, съобщи македонският министър председател.

Това не е европейският метод, счита Заев. „ За страдание, България не откри сили да постъпи европейски. България си разреши жест, който не показва нито другарство, нито братство”, сподели още той.

„ Позицията на България е изцяло ирационална и обидна за македонците и за целия народ. През ХХI век не е нито европейско, нито демократично да кажете на различен по какъв начин да се усеща, по какъв начин да се самоопределя. Не е европейски да пишете историята на различен народ, да му налагате еднаквост на различен народ и да го убеждавате да го приеме”, съобщи Заев

Тези условия не са допустими за Северна Македония, за македонския народ и за всички жители, счита той.

„ Затова заставаме твърдо в отбрана на македонските национални ползи. Не разрешаваме да се визира достолепието на македонската еднаквост и стълбовете на идентичността - македонският народ и македонският език”, се споделя още в обръщението.

Зоран Заев предизвести, че няма да разреши да бъде застрашена „ антифашистката еднаквост на нашата страна”. "Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както и основите на нашата еднаквост са в македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от предишното. Това са нашите стълбове за бъдещето”, безапелационен е той.

"Ние сме чисти пред себе си и пред света. Знаем кои сме и къде отиваме. Знаем тъкмо защо може, а защо не трябва да се договаря или беседва. Отказваме да преговаряме за неща, за които не може да се беседва.

Преговори с Европейски Съюз да, само че не с цената на проверка на македонската еднаквост. Не и при изискванията, които в този момент слага България. Казваме ДА на Европа и НЕ на подценяването на македонския народ. НЕ на подценяването на нашите сънародници албанци, турци, роми, сърби, бошняци, власи и всички останали”, сподели Заев.

Македонският народ в името на бъдещето може да елементарни и да се извини, само че в никакъв случай не е посягал към непознатото, твърди Заев. „ Ние построяваме другарства. Ние сме ярък образец за добросъседство. Ние в никакъв случай не сме предизвиквали проблеми и в никакъв случай няма да бъдем проблем. Ние сме носители на решенията и това е нашата позиция на победители”, сподели министър председателят.

Заев благодари на останалите държави-членки на Европейски Съюз и особено на Германия, които поддържаха провеждането на първата междуправителствена конференция с Македония.

За страдание, процесът на разширение като стратегическа цел на Европейски Съюз беше спрян от Република България от позицията ѝ на държава-членка.

"Става въпрос за безотговорна и тежка геостратегическа неточност. Добре е, че нашите интернационалните другари и съдружници не я премълчават. Нашите съдружници не мълчат, защото добре знаят, че показахме другарство и благосклонност по отношение на България.

Разговаряхме с откровените планове някои елементи от нашата обща и обвързвана история да могат да бъдат тълкувани от двете страни на границата. Подобна мултиперспективност на историята, която е неоспорима, въпреки всичко не може да визира универсалното право на самоопределяне на идентичността, езика и културата или на самобитността ", сподели македонският министър председател.

Нашата съвест е чиста. През целия минал интервал се ръководехме от правилата на оптималната отбрана на националните ползи без да се визира правото на самоопределяне на македонския народ.

Да вложим оптимални старания за отваряне на договарянията за присъединение към Европейски Съюз през 2020 година, а по-късно да насърчаваме добросъседските връзки на основата на взаимно съгласие и почитание.

Затова считаме, че аргументите за неодобряването на преговорната рамка вреди на главните правила и полезности на Европейския съюз. И се надяваме, че вредата, нанесена от това безпричинно несъгласие върху европейската интеграция на района и върху европейските полезности, ще може да се компенсира бързо.

Заев акцентира, че провалянето на европейските полезности се възпява от опозицията като нейна победа. Той напомни, че настоящето и предходното управление на ВМРО-ДПМНЕ съвсем 15 години са били бариера за евроатлантическата интеграция на страната. „ Колкото повече се доближаваше участието ни в НАТО, толкоз по-интензивно разпространяваха неистини и диалект на омраза”, сподели той.

Обвини Мицкоски и ръководената от него ВМРО-ДПМНЕ, че са пропагандирали Македония да не получи дата за начало на договарянията, само те са блокирали промените и структурните закони, нужни за консолидираното в Европейски Съюз. „ Мицкоски даже разгласи най-положителния отчет на Европейски Съюз за подправена вест и не откри сили да честити или да приветства обстоятелството, че станахме 30-та държава-членка на НАТО”.

Македонският министър председател разгласи, че държавното управление няма да разреши на власт да дойдат сили, които да тласнат страната към ненавист към Европа, към неопределеност, спорове и ненавист към съседите.

"Управляващите в никакъв случай няма да подхващат стъпки, които да застрашат македонските национални ползи. Нямаме желание да изправяме страната пред неопределеност. Веднъж към този момент преминахме през това и знаем, до каква степен ни води национализмът.

Няма да позволим нито нов, нито остарял груевизъм като оня след ветото в Букурещ през 2008 година Нямаме потребност от националистически залитания и от удряне в гърдите, които са единствено за вътрешна приложимост. Това е атрактивно за родната аудитория, само че не е решение.

Ние с нашите стъпки няма да оказваме помощ и на никого в България да печели политически дивиденти по македонския въпрос ", сподели Заев. Национализмът и говорът на омразата не са национализъм.

"Патриотизъм е да постигнеш всички нужни стандарти за военна сигурност и политически критерии и да направиш страната член на НАТО. В Брюксел в щаб-квартирата на най-силния алианс в света гордо се вее македонското знаме, което свидетелства за нашата национална уникалност. Призната от всички държави-членки на НАТО, в това число и от България ", сподели Заев.

Македония упорства Европейски Съюз да извърши своите съществени задължения и да признае и запази като скъпо богатство историческите разлики и разликата в идентичността на нациите на европейския континент. Македонската еднаквост и език не могат да бъдат изключение от този принцип.

Настояваме както ние се грижим за развиването на европейската еднаквост у нас, по този начин и Европейски Съюз да почита, да се грижи и пази нашата македонска еднаквост като драгоценност на своята различност.

"Оставаме ангажирани с търсенето на решение със прилежаща България. То ще подсигурява начало на договарянията с Европейски Съюз и няма да визира македонската еднаквост. Европейската интеграция не е спринт, а маратон, чиято последна цел е европеизацията на нашата страна. Полученият от жителите мандат включва и тази цел и до момента в който не я реализираме, няма да спрем.

Няма да позволим ветото на България да провокира застой във вътрешните промени. Напротив, ще ускорим темпото и ще увеличим своята преднина в района.

Правителството на Република Северна Македония остава на същия стратегически път.

Обещахме пълноправно участие в НАТО, ще приближим страната и към Европейски Съюз. Ще продължим с промените интензивно. Наше обвързване е да използван у нас европейските стандарти. За нас няма различен път, няма друга опция. Няма да се откажем! ", акцентира Заев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР