Налице е сериозна политическа криза, която аз не очаквах –

...
Налице е сериозна политическа криза, която аз не очаквах –
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Не можем да оживеем с икономиката, която имаме

Налице е сериозна политическа рецесия, която аз не чаках – мислех, че нещата ще се развият много по-лесно. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ икономистът проф. Димитър Иванов във връзка проблема с излизането на Англия от Европейския съюз.

Победата на рефендума за излизането от Европейския съюз беше нежна и тя роди съпротивата. Второ, проектът на Тереза Мей, който смятам, че беше добър, е корав Брекзит, който стопира свободното придвижване и затваря вратата на Англия към митническия съюз, което не беше признато. Целият проект за излизането показва слабостите на най-старата демократична система в света – английската, уточни проф. Иванов.

Свидетели сме на невъзможност. За момента към момента има три витални проекти, които могат да бъдат признати – излизане от Европейския съюз без сделка; така наречен усъвършенстван проект на Тереза Мей, при който Англия да стане член на митническия съюз; след три следващи отрицателни гласувания държавното управление счита за четвърти път да постъави на гласоподаване проекта на Тереза Мей. За мен третият проект е най-реалистичен. Всичко друго значи продължаващо бавене, а всички са се приготвили за излизане, разяснява специалистът.

От много разнообразни страни се упорства за нов стопански модел в България. Отиваме на европейски избори, само че никой не споделя на гласоподавателя какъв е пътят. 12 години след приемането ни в Европейския съюз продължаваме да се гърчим на последното място в Европа. Никой не изяснява за какво през тези години не мръднахме малко напред, съобщи икономистът.

30 години след прехода се оказа, че не е значимо единствено да си притежател, би трябвало да знаеш по какъв начин да управляваш собствеността, по какъв начин да я съхраниш. Ние унищожихме промишлеността си, а се оказа, че в Европейския съюз не можеш да имаш позитивен външнотърговски баланс без развита индустрия и енергетика. Вървим към нов стопански модел с голяма нужда. Не можем да оживеем с тази стопанска система, която имаме. Трябва да прегърнем най-новите стопански браншове, сподели още проф. Димитър Иванов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР