Нажежава се дебатът за бъдещето на публичния транспорт в Германия.

...
Нажежава се дебатът за бъдещето на публичния транспорт в Германия.
Коментари Харесай

Съдбата на евтиното 9-еврово германско билетче виси на косъм

Нажежава се дебатът за бъдещето на обществения превоз в Германия. Трите месеца на внезапно редуцирани цени на билетите за локален и районен превоз на територията на страната завършват на 1 септември. Населението желае мярката да остане в действие, само че държавното управление е разграничено по въпроса. 

Финансовият министър Кристиян Линднер е твърдо срещу удължаването на известния билет от 9 евро, защото сходен акт би коствал на бюджета 14 милиарда евро за една година - средства, които биха могли да се употребяват по-рационално. На " сказка " с германци на 20 август в Берлин в деня на отворените порти на държавното управление, Линднер изясни, че въпросните " 9 евро всеки месец не са безвъзмезден обяд, тъй като някой различен заплаща разноските " и тези " пари не са налични, примерно, за образование ". Федералното държавно управление финансира сметката с спомагателни 2.5 милиарда евро за държавните и общинските транспортни компании.

Министърът, който е от подкрепящата бизнеса Партия на свободните демократи, неведнъж отхвърля тримесечния опит на съдружния кабинет със свръхевтините влакови билети, стартирал на 1 юни, умислен да облекчи рецесията на издръжката на живота и да понижи потреблението на персонални транспортни средства в хода на повишаването на горивата.  

По оценка на икономисти, мярката е помогнала за преодоляване на инфлацията. В изявление за " Райнише пост " ръководителят на Бундесбанк - Йоахим Нагел - показва, че краят на евтините билети и отстъпката на петрола ще усили ценовия растеж с към 1% през есента. И че инфлацията може даже да " допре " 10%, което би била първата за последните повече от 70 години двуцифрена стойност.  

Публикувана през юли анкета на компанията за маркетингови данни и разбори " Кантар " демонстрира, че билетите по 9 евро се поддържат от по-голямата част от популацията на страната. Според Линднер обаче мярката не е постигнала изцяло задачата си, тъй като хората не са се отказали изрично от колите си в изгода на публичния превоз и по-скоро употребяват екстрата за пътувания на летни почивки.

Германската железопътна компания " Дойче бан " и общинските транспортни асоциации упорстват за някакъв тип " правоприемник " на евтиния билет, както и за повече пари за възстановяване на услугата. Как тъкмо да наподобява този правоприемник обаче въобще не е ясно и е въпрос на още разисквания. Идеите варират от месечен билет за 29 или за 69 евро или за годишен билет от 365 евро. Те обаче евентуално ще позволяват пътувания единствено в характерни местни региони, до момента в който настоящия 9-евров вид е годен за цялата местна транспортна мрежа на територията на Германия. Само през първия месец на деяние на мярката са били продадени 21 милиона билети и транспортните служащи установяват доста по-пълни рейсове и влакове - задоволително учредения, че субсидираната скица е сполучлива. 

Партията на зелените, която е част от ръководещата коалиция, също упорства за нова скица, която да размени сегашната, като за финансирането й партийният водач Рикарда Ланг предлага да се отстранен данъчните отстъпки за фирмените коли.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР