Наистина ли трябва да вземете мултивитамин? Ето какво ежедневното Ви

...
Наистина ли трябва да вземете мултивитамин? Ето какво ежедневното Ви
Коментари Харесай

Трябва ли да пия мултивитамини?

Наистина ли би трябвало да вземете мултивитамин?

Ето какво ежедневното Ви хапче витамин може и не може да Ви даде.

Ако сте се чували, че приемането на витамини всеки ден е жизненоважна част от това, да сте оптимално здрави, също както това да миете зъбите си и ядете постоянно зеленчуци си, не сте единствени. В продължение на десетилетия лекарите предлагат банкет на мултивитамини като елементарен метод за запълване на питателните пропуски във нашата диета. Но последните проучвания демонстрират, че изгодите от мултивитамините може би са мощно надценени. Време ли е да изхвърлите вашите? Ето какво би трябвало да знаете.

Мултивитамините не значат здравословно хранене

Ако вашият метод на хранене е богат на модифицирани храни и добавени захари, приемането на мултивитамин няма да компенсира вредите от тях. Приемането на мултивитамин не е сурогат на здравословното хранене, споделя Алана Бигърс, помощник по клинична медицина в Университета на Илинойс в Чикаго. Най-добрият метод да получите нужните витамини и минерали дружно с фибри и фитонутриенти, е да имате добре уравновесена диета с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини.

Възможно е да прекалявате с витамините

 Хранителни добавки

Витамин А, витамин Е и желязо са свързани със здравни опасности при банкет на високи дози, тъй че в случай че Вашата диета към този момент е богата на хранителни субстанции, хапчето мултивитамин може да Ви пристигна допълнително. Ако имате добре уравновесена диета и също по този начин приемате мултивитамини, рискувате да предозирате витамините и минералите във Вашето тяло, споделя Бигърс.

Индивидуалните добавки може да са по-безопасни

Някои хора се нуждаят от по-високи дози от избрани витамини или минерали, в сравнение с им доставя диетата им. Например, възрастните нормално се нуждаят от повече калций за поддържане на здрави кости, бременните дами се предизвикват да усилят приема на фолиева киселина, с цел да предотвратят някои недостатъци при раждането, а вегетарианците може имат дефицит на витамин B12, защото месото и млечните артикули са основни източници на този витамин. Но даже и да попадате в една от тези категории, може да предозирате други витамини и хранителни субстанции. В този случай Бигърс предлага да вземете съответни добавки, с цел да компенсирате тъкмо това, което ви липсва, вместо да приемате всеобщи добавки, които Ви дават по доста от всичко.

Вероятно се нуждаете от повече витамин D

 Здравословно хранене

Докато можете да получавате витамини и минерали главно посредством здравословна диета, витамин D е едно удивително изключение. Освен от обогатеното мляко, масло от черен дроб на тресчица и няколко типа риби няма доста други способи да се получи задоволително количество D единствено от храна.

Добрата вест е, че тялото ни може да създава витамин D естествено, когато е изложено на слънчева светлина - само че това носи лични опасности. Тъй като слънчевите лъчи могат да аргументи рак на кожата, прибързано стареене и други увреждания на кожата, евентуално е по-безопасно да получите витамин D от хапче, в сравнение с от слънцето, споделя доктор Дейвид Кътлър, доктор от фамилната медицина в провинция Saint John's Health Center Monica, СА. Но още веднъж добавката на витамин D може да бъде по-добър избор от мултивитамините.

Мултивитамините няма да предотвратят съществени болести

Мултивитамините не са чудодейни хапчета. Не е изцяло потвърден превантивният резултат на витаминните добавки към рак и сърдечносъдови болести в подтекста на здравословоното хранене, споделя Кътлър. Няма задоволително доказателства, че мултивитамините оказват въздействие върху когнитивния спад, сърдечните болести, рака или обща смъртност.

Така че, до момента в който добавките могат да оказват помощ за запълването на съответни пропуски в диетата ви, мултивитамините евентуално няма да окажат огромно въздействие върху вашето здраве. По-добре се концентрирайте върху построяването на здравословни хранителни привички, в сравнение с приемане на шарени хапчета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР