Нахутът се приготвя много дълго, за да бъде достатъчно вкусен.

...
Нахутът се приготвя много дълго, за да бъде достатъчно вкусен.
Коментари Харесай

Как да сготвим нахут

Нахутът се подготвя доста дълго, с цел да бъде задоволително апетитен. Преди да се подготви, нахутът се накисва за 14 часа във вода, а по-късно се вари не по-малко от час.

Нахутът е подобаващ за супи, салати и за съществени ястия. Подходяща както за всеки ден, по този начин и за празнична софра, е салатата от нахут с кедрови ядки.

Необходими артикули: 2 чаши сварен нахут, 30 грама кедрови ядки, връзка магданоз, 2 скилидки чесън, 1 лимон, зехтин за овкусяване, сол и черен пипер на усет.

 Нахут

Начин на подготвяне: Чесънът се намачква, магданозът се нарязва на ситно. Дресингът за салата се подготвя от магданоза, чесъна, настърганата кора от лимона, сока от лимона, солта и черния пипер и олиото. Всичко се разрушава в блендер до еднородна примес.

Кедровите ядки се запържват на изсъхнал тиган, до момента в който се усети приятния им мирис. В салатиера се изсипва нахутът, леко се намачква с дървена лъжица. Отгоре се полива с дресинга, оставя се за 15 минути да престои и се поръсва с кедровите ядки.

Гъстата чорба от нахут и телешко е доста вкусна и хранителна.

Необходими артикули: 200 грама изсъхнал нахут, 800 грама телешко месо, 1 портокал, 2 стръка от зелената част на целина, 700 грама картофи, 800 грама домати, 1 червен лук, щипка розмарин, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 морков, сол на усет. Необходима е тенджера, която да може да се поставя във фурната.

Начин на подготвяне: Нахутът се накисва за 14 часа от предходната вечер. След това се отцежда от непотребната вода. Месото се нарязва на не доста огромни части. Картофите, доматите, лукът, целината и морковът се нарязват на кубчета.

В тенджера се кипват 1.5 литра вода, прибавя се месото, нахутът и нарязаните зеленчуци. Добавят се сокът и настърганата кора от портокала, розмаринът, аленият пипер и солта и откакто кипне, се вари 5 минути. След това тенджерата се реалокира във фурната и се готви 3 часа на 180 градуса.

 Манджа с нахут

Екзотично и забавно ядене е индийският дал. Необходими артикули: 1 чаша нахут, 1 щипка куркума, 1 щипка семена от горчица, 1 щипка пикантен червен пипер, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 домат, четвърт чаша грах от консерва, 1 супена лъжица настърган джинджифил, 1 морков, 1 чаша нарязан спанак, сол.

Начин на подготвяне: Нахутът се накисва от предната вечер и се сварява. Отделно се сварява нарязаният на кубчета морков, към който в последния миг се прибавя грахът. На изсъхнал тиган се запържват семената от горчица.

Добавя се нарязаният на ситно лук, чесънът, джинджифилът и лютият пипер. Пържи се 3 минути, прибавя се настърганият домат и се запържва още 2 минути. Добавят се спанакът, морковът и грахът, нахутът и куркумата и се посолява на усет. Задушава се под похлупак 4 минути. Сервира се горещо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР