Находките от Калиакра отразяват един много специфичен период от историята

...
Находките от Калиакра отразяват един много специфичен период от историята
Коментари Харесай

Доц. Петрунова: Част от кръст-енколпион беше първата ми находка преди 20 години на Калиакра

" Находките от Калиакра отразяват един доста характерен интервал от историята на България, който няма същите съответни параметри, както различен обект от прилежащи страни ", показа шефът на НИМ доцент Дони Петрунова в рубриката " Туризмът на фокус " по Радио " Фокус " .

" Първо, това е столица, една от столиците на България, второ, тя съществува от втората половина на XIV век и е основана за едно малко княжество, което обаче добива голяма популярност XIV век. Неговият държател Добротица дава името на цяла Добруджа и изиграва извънредно значима роля в цялата политическа и икономическа история на българските земи и на Североизточна днешна България. А във връзка с самите находки, те изненадаха даже нас, защото ние чакахме нормалните находки от XIV век, които намираме и в други по-големи средновековни градове. Но тук това, което ни впечатли и което се разграничава, е, че намерихме персонални движимости на някой от владетелите на самата Калиакра или тези, които са били аристокрацията, както вносни предмети, които демонстрират нейното голямо значение и контактите й с други нации и с други страни ", сподели още доцент Петрунова. 

Тя уточни, че преди дни е приключила научната конференция, въодушевена от разкопките на нос Калиакра, които не престават под управление доцент Петрунова 20-та година. 

" Аз съм извънредно удовлетворена от тази конференция, защото това беше решение на Националния музей и на Градския исторически музей в Каварна. Поканихме изтъкнати наши учени, които обаче са проучвали, занимавали са се, изследвали са някакви аспекти на материалната и духовна просвета на Калиакра. Първоначално, да ме извинят сътрудниците, които ще се чуят това, допуснах, че те ще се отнесат професионално, само че и по какъв начин да кажа – по другарски. Оказа се, че те са създали извънредно забавни разбори и самата аз даже, макар че съм дълготраен проучвател на този обект, бях сюрпризирана от някой обстоятелства, които сервираха в този отчет. Така да вземем за пример беше показан доста забавен откъс от един предмет с изображение на чужд светец към този момент. Много подробни разбори имаше и малко научни разногласия, както си му е реда, върху монетите, защото има една група монети, които се назовават монетите на Добротица, както и на неговия правоприемник Иванко Тертер, и там имаше доста забавни догатки, изводи, разногласия, които доста обогатиха и дадоха мотив за размисъл ", сподели доцентът. 

По думите ѝ сътрудника ѝ доцент Мария Манолова от Варненския музей да вземем за пример е направила доста обстоен разбор на една вносна керамика, люстрова керамика, която от Испания се внася – единствено там се създава, и в действителност е нещо извънредно за българските земи и за българските обекти. " Мога да изреждам несъмнено прекалено много, само че считаме по-голямата част от тези извънредно забавни отчети да ги дадем в списание " Будител ", с цел да могат да бъдат прочетени от тези, които се интересуват. ", добави тя. 

Доц. Бони Петрунова показа и кои са най-интересните находки, направени в самото начало на възобновените археологически изследвания през 2004 година:

" Находките, които са ми забавни и впечатляващи от Калиакра, са доста. Между другото най-първата ми находка беше едната част от кръст-енколпион. Кръст-енколпион съставлява кръст като кутийка, съединен от две елементи. И считам, че това беше някакъв, най-малко аз го одобрявам по този начин – като някакъв знак, някакъв знак, тъй като в действителност на Калиакра има четири църкви, търсим петата, защото паднахме на един доста богат некропол. И с изключение на всичко, с изключение на богат археологически обект, с изключение на столица на една от българската страни през XIV век, това е и доста духовно място. Така че съм го запомнила този артефакт и той сякаш по този начин ме благославя от самото начало за тези много богати находки. Безспорно не мога да подцени пръстена на Георги, за който към този момент има книга, съкровището 2018 година, за което както се изрази един от най-, бих споделила най-хубавият ни феодален нумизмат проф. Константин Дочев сподели: " Това богатство е една монетна стратиграфия за XIV век ", което за мене е напряко горделивост, макар че не съм го събрала аз, а някакъв незнаен изедник през това време. "

Изложбата " Богатството на Калиакра " е подредена във фоайето на административната постройка на Община Каварна. Тя е отдадена на 20-ата годишнина от възобновяване на археологическите изследвания на нос Калиакра под управлението на доцент Бони Петрунова. През интервала са изследвани 10 бранша от предградието и вътрешния град и са открити 2 800 артефакти.  

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.

Ася АЛЕКСАНДРОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР